Lämna inte ditt djur i bilen i sommarvärmen!

I bilar kan det snabbt bli alldeles för varmt för hundar och katter. Står bilen i solen så ökar innetemperaturen snabbt till över 60 grader. Temperaturer på uppåt 85 grader har mätts upp. Att öppna ett par fönster är oftast inte tillräckligt för att få ner temperaturen inne i bilen. Även om bilen står i skuggan och kan olyckan vara framme. Din djur kan få problem redan vid lägre temperaturer. Enligt djurskyddslagen får inte man inte lämna djur ensamma i en bil om temperaturen överstiger 25 grader. Även djur som vistas ute i solen och kanske utövar någon fysisk aktivitet kan drabbas av värmeslag. 

Upptäcker du en bil med djur som mår dåligt gäller det att snabbt agera och få ut dem. Känn först på dörrarna om det är öppet någonstans. Gör det inte det - ring polisen så får de bestämma hur ni ska göra (telnr 112 akut, 11414 inte lika akut). Det är bra om ni noterar registreringsnummer, klockslag och tidpunkter. Polisen har möjlighet att söka efter ägaren via bilregistret under tiden som de kör fram till platsen. Du kan själv få veta vem som äger fordonet om du skickar ett sms med registreringsnumret till Transportstyrelsen på 72503. Sedan gäller det att hitta rätt telefonnummer till bilägaren... Nej, låt polisen göra jobbet, de är vana.

Du har vid nödläge rätt att krossa en ruta för att få ut ett djur eller ett barn. Det gäller att djurets eller barnets hälsa och liv är i fara. Har du krossat rutan måste du därefter vara beredd på att identifiera dig för polisen och bilägaren. Det är alltid bäst att låta polisen ta beslutet om du eller de ska bryta sig in i bilen. De kanske bara är ett par minuter bort. De är säkert också duktiga på att öppna bildörrar så att inte hela bilen fylls med vassa glasbitar.

Det har hänt att människor i all välmening brutit sig in i bilar trots att hundarna innanför varit utom fara. Hundägaren kanske bara är inne i en affär ett par minuter. Har ac:en varit igång alldeles innan så kanske det finns en viss fördröjning på kyleffekten. I vissa bilar kan man köra fläktsystemet trots att inte motorn är igång. Ett bra sätt att undvika onödigt glaskross är att sätta upp en stor termometer på insidan som är väl synlig för de personer som tittar in. Ligger då temperaturen under 25 grader så får de välmenande räddarna avvakta.

Vi människor kyler ner kroppstemperaturen med svettning, men det kan inte hundar göra. De svettas bara mellan trampdynorna. Hundar reglerar i stället kroppstemperaturen främst med utandningsluften. Tecken på värmeslag är hässjning, dregling, feber, torra (klibbiga) och röda slemhinnor, hög puls och i svåra fall andningsproblem, kräkningar och i värsta fall medvetslöshet. 

Den viktigaste behandlingen när olyckan är framme och hunden har drabbats av värmeslag är att få ner kroppstemperaturen. Se till att snabbt duscha hunden med kallt vatten och därefter fläkta den intensivt. Sedan kan man lägga blöta handdukar med kallt vatten i ljumskarna och runt huvudet. Handdukarna byts ofta och kyls om igen. Lägg även kalla våta handdukar i armhålorna och linda in trampdynorna. 

Ta tempen på hunden. När temperaturen är nere på 39,5 grader, sluta med avkylningen av hunden, Det får inte gå för snabbt. Isbad är inte att rekommendera, det ger sammandragning av blodkärl och skakningar/kramper i musklerna vilket hindrar nedkylningen.

Har du själv lyckats stabilisera din hunds tillstånd kan det ändå behövas en tur till veterinären. Värmen kan ha skadat flera inre organ. Hos veterinären kollas bland annat lever- och njurfunktionen med ett blodprov. Hjässningen kan ha gjort hunden uttorkad och den kan behöva dropp för att återställa vätskebalansen. Vid medvetslöshet måste syrgas sättas in.

Text: Gunnar Lindgren