Förbered hunden inför höst och vinter

Under de kallare årstiderna utsätts hundens tassar för påfrestningar. Normalt är inte blöta, kyla och snö några större problem för en hund. Hunden kan visserligen börja hoppa på tre ben när det är kallt, men det är köldkramp och inte förfrysning som är problemet. Tassarna är konstruerade så att de inte kan förfrysa så lätt. Vissa hundar påverkas mer än andra.

Vägsalt kan däremot vara ett större bekymmer. Se därför till att ge din hund ordentlig tassvård. Se över trampdynor, klor och hud och se efter om där finns skador som måste åtgärdas. Klorna ska vara väl skötta. Klipp dem helst varje vecka så att de inte blir för långa. Tycker du att en vanlig klotång är för svår att hantera utan blodvite, så prova en elektrisk kloslipmaskin. Den finns flera märken. Klipp eller slipa när hunden är avslappad, helst i ditt knä i myssoffan.

Det kan vara svårt att se de ibland djupa sprickor som kan finnas på trampdynorna. Ha som regel att smörja in ytorna med tassfett innan ni går ut. Klipp av uthängande päls som binder fukt, snö, is och smuts. Den gör också gången hal på snö och is.

Undersök också om huden är frisk i utrymmena mellan trampdynorna. Är huden röd och svullen, pälsen rödbrun och det luktar ”gammal skurtrasa”, så har hunden drabbats av en svamp- och bakterieinfektion. Det har hunden kunnat få i fuktig miljö. Det kan också vara ett symptom på en underliggande allergi. Prova att bada tassarna i ett medicinskt klorhexidinschampo som dödar både svamp och bakterier. Det är viktigt att schampot sitter kvar minst 10 minuter innan det sköljs bort. Upphör inte problemen med tassbadet, låt en veterinär göra en grundlig utredning för att konstatera vad problemen kan bero på.

De flesta hundar som har normal päls behöver inte kläs på för att klara kylan. Korthåriga hundar kan behöva något värmande om det är kallt. Det kan vara så att hundar fryser. Hundens öron kan speciellt vara i riskzonen för förfrysning vid bister kyla. Håll koll!

Det är mycket bra om hunden har reflexväst och gärna en belysning så att hunden syns bra för andra trafikanter i mörkret. Det är inte bara bilförare som behöver hjälp för att se er. Även cyklister och andra gångtrafikanter kan bli överraskade av en uppdykande hund i mörkret. Västar och belysning finns i många utföranden. Välj en ledlampa som inte blinkar för mycket. Du blir bara irriterad själv.

Det är alltid en fördel att sköta pälsen med god pälsvård. Borsta hunden så att det inte uppstår tovor. Se till att pälsen inte blir för lång. Det drar åt sig fukt, snö och is. Det kan vara praktiskt med ett regnskydd för att hålla hunden någorlunda torr i ruskväder. De finns i flera olika modeller med eller utan täckning för mage och ben. Det kan vara en fördel att ha ett mer heltäckande skydd på pälsrika hundar. Då slipper man sopa upp mycket av den sand och smuts som hunden annars skulle ha dragit in.

En hund som vistas mycket i kyla behöver mer energi i fodret än på sommaren. Tänk också på att enligt gällande lagstiftning får du inte lämna hunden ensam om det är kallare än minus fem grader inne i till exempel bilen.


text: Gunnar Lindgren

Nyfiken på vår hundförsäkring?

Glad golden retriever i vinterlandskap