Fyrverkerier - skräck för skotträdda hundar

Många hundar är rädda för fyrverkerier. De får påtaglig ångest, skakar, puls och andhämtning ökar markant och helst vill de gömma sig längst ner i källaren eller under soffan. Nyårsnatten är deras mest skräckinjagande stund under året. De är det verkligen synd om. Det finns andra hundar som också blir påverkade av fräsande och smällande raketer, men de blir bara förbannade och försöker skydda reviret och familjen mot blixtarna och krevaderna med att springa runt och skälla. De är det inte så synd om. Det bästa är förstås om man har en hund som beter sig som en död sill i korgen när helvetet bryter löst. Den är det inte alls synd om.

Hund som är rädd för fyrverkerier Vad kan man då göra för att hjälpa sin hund om den är skräckslagen av skott och fräsande raketer? Det bästa är att hunden får komma till en plats utan smällar. Många åker ut på landet. De flesta stannar dock hemma. Det ger i sig en grundtrygghet. Stäng fönster och dörrar, dra ner persienner och dra för gardiner. Det finns kanske ett rum som saknar fönster där hunden kan vistas när det smäller. Många sätter på högljudd musik. Aktiviteter med belöningar kan också avleda från de skräckinjagande ljuden.

Det är viktigt att planera rastningen av hunden väl. Gå en längre promenad tidigt på morgonen. Passa på att gå ut nära bostaden för kortare rastning när de flesta fyrverkerifantaster sitter och äter vid lunch och middag. Har du möjlighet så bestäm med dina grannar när det passar för ett eld upphör så att din hund åtminstone får ro att kissa. Tänk på att din rädda hund behöver gå ut när det mesta lugnat ner sig vid 2-3-tiden på nyårsnatten. Ta gärna på ett extra koppel och halsband så att inte hunden kan rymma om den plötsligt blir rädd för en smäll. Sätt gärna på en adresslapp med telefonnummer på hundens halsband.

En del hundägare tycker det hjälper med att stoppa fetvadd i öronen på hunden. Det finns också speciella hörselskydd för hundar i olika storlekar och utföranden att sätta på. Alla sådana hjälpmedel bör tränas in under lugna förhållanden. Tas det bara fram på nyårsaftonen lär sig hunden att nu är det dags för skräckfilm igen. Prova hjälpmedlen korta stunder först. Belöna med godis.

Det finns förstås även lugnade mediciner att ta till om rädslan är stor. Hör med din veterinär vad som kan vara lämpligt. Vissa naturpreparat som Valeriana kan också ge en lugnade effekt. Dessa preparat måste ges i god tid innan det börjar smälla.

För många hundar finns det möjligheter att träna bort skotträdsla. Det finns kurser för det. Det gäller bara att träna under lugna förhållanden. Att ta ut sin hund för "träning" vid tolvslaget vid nyår eller vid stadens stora fyrverkeri är som rysk roulett. Det kan gå, men lika väl kan det bli total katastrof.