Ge din bästa vän en fästingfri sommar

Fästingar är en riktig sommarplåga, och dessvärre dyker de upp redan under våren och dröjer sig kvar långt in på hösten. Fästingarna lurar på sina offer framför allt i högt gräs och finner ett värddjur med hjälp av värme- och luktsinnen. Fästingen för sedan in sin stickapparat som är försedd med hullingar och börjar suga. Samtidigt flödar saliv som innehåller Ixodin ner i såret och som hindrar blodet från att levra sig. På det sättet kan värddjuret få de fruktade smittorna som t ex Borrelia eller Anaplasma. De flesta fästingar bär inte på någon smitta men om djuret (eller du själv) blir smittat kan det bli allvarligt. Sjukdomarna diagnosticeras med blodprov och kräver lång antibiotikabehandling.

Sök alltid igenom din hund och katt efter en promenad i skog och mark. Hittar du fästingar som har bitit sig fast är det bäst att plocka bort dem med någon av marknadens fiffiga fästingborttagare som finns i zooaffärer eller på apotek. Det tar ofta flera timmar efter det att fästingen har bitit sig fast tills det att djuret blir smittat med något oönskat, så om du får bort den direkt minskar du risken för smitta. Tänk också på att hunden och katten kan få med sig fästingar i pälsen som de sedan skakar av sig. Då finns risken att de angriper oss människor. Testa att använda en klädroller på pälsen, på vissa djur fungerar det utmärkt.

För att skydda ditt djur mot fästingar kan du använda en rad olika fästingmedel. Kolla med din veterinär vad som passar bäst för din hund eller katt. Det är viktigt att vara medveten om att medlen skiljer sig åt beroende på om det är hund eller katt som du har. Du ska inte köpa ett medel för katter och använda på hunden och tvärtom, det kan innebära direkt fara för ditt husdjur.

De vanligaste medlen är så kallade ”spot-on”-preparat som du droppar på huden i nacken på din hund eller katt. Medlet sprider sig sedan inom 24 timmar över hela huden och skyddar effektivt mot fästingar, loppor och löss.

Det finns även olika fästinghalsband på marknaden. De utsöndrar ständigt en liten mängd av det verkande preparatet och gör att fästingarna inte biter sig fast på djuret. Om du har både hund och katt ska du vara noggrann med att välja en typ av fästinghalsband till hunden som inte är farligt för katten. Relativt nytt är långverkande förebyggande läkemedel mot fästingar.

Får ditt djur symtom som feber, trötthet, magproblem, ömma och stela leder eller hälta så kan det vara tecken på att de har drabbats av någon av ovan nämnda sjukdomar. Då bör du kontakta en veterinär.