Kan hunden äta grillat?

Livet är en fest. Även om många hundar har möjlighet att länsa köket på godsaker som ligger framme på bänkarna, så ökar chanserna att komma över både ätbara och mindre ätbara saker när matlagandet förflyttas ut i det fria. Köttbitarna och tillbehören hamnar gärna på en sten nära grillen och i höjd med hundens nos.
Hund som tigger grillad korv

Grillat kött och ben

Hunden är ett konstant hungrigt djur som ständigt letar efter något att äta. En väl kryddad och inoljad flintastek är rena himmelriket för en hund att sticka till skogs med. En normalstor hund har inga problem att snabbt sätta i sig ett sådant köttstycke även om det inte är lämpligt för dem. I bästa fall reagerar hundens matsmältningsorgan en stund efter och flintasteken kommer upp igen. Kryddor, salt och fett är inga bra saker för en hund att få i sig. Det finns andra saker som är ännu värre och som kan fastna i mage och tarm.

Tidigare sa man att man ska undvika att ge hunden ben från djur som börjar på F (fisk, fågel, fläsk och får) men det är inte riktigt så enkelt. Hunden ska helst inte äta något ben som kommer från grillen. Ben från nöt går oftast bra, inte alltför stor mängd kyckling funkar också men däremot ska man undvika kotlettben från alla djur och även undvika fläsk eller större fiskben. 

Hunden kan svälja något olämpligt

Majskolvstockar, persikokärnor, glasspinnar, kasslernät och diverse plastförpackningar brukar ofta kräva dyr veterinärvård. Om hunden svalt något som fastnat kan symtomen vara upprepade kräkningar, upphörd matlust och buksmärtor, ofta utan diarré eller normal avföring. Att själv ge saltlösning för att få hunden att kräkas upp föremålet ska man absolut inte göra! Det kan orsaka saltförgiftning som kan till och med döda hunden. Misstänker man att något stoppat upp i hundens matsmältningsorgan så är ett besök hos veterinären ett måste.

En terrier fick tag på ett stort kasslernät och slukade det. Ägaren tänkte att det kommer nog ut den normala vägen. Det kom ut några mindre orangea delar, så faran var nog över. Men en morgon några dagar senare såg ägaren i det dunkla ljuset att hunden kräktes upp en röd stor klump. Det var kasslernätet som till synes var helt opåverkad av hundens magsaft. Ren tur att nätet inte hamnade i tarmen och stoppade upp.

Fastnar något i tarmen så kan den göra så att blodtillförseln upphör runt om och vävnaden dör. Då måste den biten av tarmen tas bort. Tyvärr blir en nödvändig operation om något fastnat i matsmältningskanalen dyrbar. Det kan röra sig om 10.000-tals kronor. Då är det bra att ha ett gott skydd i Modernas hundförsäkring.