Kan hunden äta grillat?

Livet är en fest. Även om många hundar har möjlighet att länsa köket på godsaker som ligger framme på bänkarna, så ökar chanserna att komma över både ätbara och mindre ätbara saker när matlagandet förflyttas ut i det fria. Köttbitarna och tillbehören hamnar gärna på en sten nära grillen och i höjd med hundens nos.

Som sagt, livet är en fest. I bland också för hunden som precis som vi är ett konstant hungrigt djur som ständigt letar efter något att äta. En väl kryddad och inoljad flintastek är rena himmelriket för en hund att sticka till skogs med. En normalstor hund har inga problem att snabbt sätta i sig ett sådant köttstycke. En stund sedan reagerar i bästa fall hundens matsmältningsorgan och flintasteken kommer upp igen. Kryddor, salt och fett är inga bra saker för en hund att få i sig, men det finns saker som är ännu värre och som kan fastna i mage och tarm.
Hund som tigger grillad korv

Tidigare sa man att man ska undvika att ge hunden ben från djur som börjar på F (fisk, fågel, fläsk och får) men det är inte riktigt så enkelt. Ben från nöt går oftast bra, inte alltför stor mängd kyckling funkar också men däremot ska man undvika kotlettben från alla djur och även undvika fläsk eller större fiskben. 
Majskolvstockar, persikokärnor, glasspinnar, kasslernät och diverse plastförpackningar brukar ofta kräva dyr veterinärvård. Om hunden svalt något som fastnat kan symtomen vara upprepade kräkningar, upphörd matlust och buksmärtor, ofta utan diarré eller normal avföring. Att själv ge saltlösning för att få hunden att kräkas upp föremålet ska man absolut inte göra! Det kan orsaka saltförgiftning som kan till och med döda hunden. Misstänker man att något stoppat upp i hundens matsmältningsorgan så är ett besök hos veterinären ett måste.

En terrier fick tag på ett stort kasslernät och slukade det. Ägaren tänkte att det kommer nog ut den normala vägen. Det kom ut några mindre orangea delar, så faran var nog över. Men en morgon några dagar senare såg ägaren i det dunkla ljuset att hunden kräktes upp en röd stor klump. Det var kasslernätet som till synes var helt opåverkad av hundens magsaft. Ren tur att nätet inte hamnade i tarmen och stoppade upp.

Fastnar något i tarmen så kan den göra så att blodtillförseln upphör runt om och vävnaden dör. Då måste den biten av tarmen tas bort. Tyvärr blir en nödvändig operation om något fastnat i matsmältningskanalen dyrbar. Det kan röra sig om 10.000-tals kronor. Då är det bra att ha ett gott skydd i Modernas veterinärvårdsförsäkring.

text: Gunnar Lindgren