Hund i varm bil

Nu börjar den tiden på året då det lätt blir för varmt i bilen för hundar eller andra djur. Står bilen i solen så ökar innetemperaturen snabbt till skadliga nivåer. Att öppna ett par fönster är oftast inte tillräckligt för att få ner temperaturen inne i bilen. Även om bilen står i skuggan kan det bli för varmt och ditt djur kan drabbas av värmeslag. Enligt djurskyddslagen får man inte lämna djur ensamma i en bil om temperaturen överstiger 25 grader.

Vi människor kyler ner kroppstemperaturen med svettning, men det kan inte hundar göra. De svettas bara mellan trampdynorna. Hundar reglerar i stället kroppstemperaturen främst med utandningsluften. Tecken på värmeslag är hässjning, dregling, feber, torra (klibbiga) och röda slemhinnor, hög puls och i svåra fall andningsproblem, kräkningar och i värsta fall medvetslöshet. 
Hund i bil

Som hundägare finns det ett par saker du bör tänka på:

  • Så länge det är möjligt – undvik att lämna hunden i bilen.
  • Placera gärna en termometer väl synligt i bilen 
  • Sätt en lapp med ditt telefonnummer synligt i bilen så oroad allmänhet kan kontakta dig direkt 
  • Se till att det finns vatten
  • Parkera bilen i skugga och tänk på att solen förflyttar sig

Du ser en bil med hund i

Upptäcker du en bil med hund (eller andra djur) som du misstänker mår dåligt så kan du börja med att försöka få kontakt med ägaren. Vid ett varuhus kan man ta hjälp av dem och be personal ropa ut i högtalare efter ägaren. Vid bostadshus kan man ringa på och fråga efter ägare. Det går också att få tag på kontaktuppgifter via Transportstyrelsen.

Om du trots allt inte får tag på en ägare, eller om det verkar akut: 

  • Känn efter om någon dörr på bilen är olåst.
  • Kontakta polisen (112 om du anser att det är akut, annars 114 14)
  • Notera registreringsnummer, klockslag och tidpunkter
  • I nödfall krossa rutan

Vad får jag göra?

Du har vid nödläge rätt att krossa en ruta för att få ut ett djur eller ett barn. Det gäller att djurets eller barnets hälsa och liv är i fara. Har du krossat rutan måste du därefter vara beredd på att identifiera dig för polisen och bilägaren. Det är alltid bäst att låta polisen ta beslutet om du eller de ska bryta sig in i bilen. De kanske bara är ett par minuter bort. De är säkert också duktiga på att öppna bildörrar så att inte hela bilen fylls med vassa glasbitar.

Om hunden får värmeslag

Hundar kan även få värmeslag av att vara ute i solen och kanske göra någon fysisk aktivitet. Om hunden drabbats av värmeslag är den viktigaste behandlingen att få ner kroppstemperaturen. Se till att snabbt duscha hunden med kallt vatten och därefter fläkta den intensivt. Sedan kan man lägga blöta handdukar med kallt vatten i ljumskarna och runt huvudet. Handdukarna byts ofta och kyls om igen. Lägg även kalla våta handdukar i armhålorna och linda in trampdynorna. Ta tempen på hunden. När temperaturen är nere på 39,5 grader, sluta med  avkylningen av hunden, det får inte gå för snabbt.

Har du själv lyckats stabilisera din hunds tillstånd kan det ändå behövas en tur till veterinären. Värmen kan ha skadat inre organ. Hos veterinären kollas bland annat lever- och njurfunktionen med ett blodprov. Hässjningen kan ha gjort hunden uttorkad och den kan behöva dropp för att återställa vätskebalansen. Vid medvetslöshet måste syrgas sättas in.

Läs mer om vår hundförsäkring!