Hund på båt - vad bör jag tänka på?

Visst kan hunden vara med i båten! De flesta hundar älskar att vara med ombord. Men även hundar ska ha på sig en flytväst. Den ska alltid vara på under färd och helst även på bryggan.

Svenska Livräddningssällskapets undersökning visar att det faktiskt är vanligare att hundar har flytväst på sig än att män har det. Vi sätter flytväst på 97% av våra barn, 55% av kvinnorna och 45% av männen använder flytvästen vid färd. 47,5% av hundarna har flytväst på ombord! Alla ska förstås ha västen på.
Hund med flytväst

Hundflytvästar finns i olika utföranden och storlekar. Det finns enklare som duger för vanliga ofrivilliga dopp, men det finns också rent professionella västar för simmande nyttohundar. Tänk på att välja en väst med rejäla och säkra remmar och spännen som sitter ordentligt. Välj helst en väst med två starka handtag till en tyngre hund. Att få ombord en 50 kilos rottweiler som ramlat i vattnet kräver en stark väst och helst två personer som lyfter. Under hundens uppväxt kan den behöva flera olika flytvästar beroende på viktklass och storlek. Vi samarbetar med pongo.se där du kan hitta olika modeller av flytvästar. Som kund hos oss får du rabatt.

De flesta hundar kan simma, men träna gärna hunden med flytvästen på under lugna förhållanden. Öva själv på att lyfta upp hunden i båten. Det är bra att kunna inför ett skarpt läge med kanske betydligt svårare förhållanden.

En varning! Bind inte hunden så att den kan hoppa över relingen. Den kan bli hängande där i kopplet eller i värsta fall hamna i båtens propeller.

Precis som i bilen kan en hund bli påverkad av åksjuka. Om du märker att den sätter i gång med att drägla, kräkas, kissa eller bajsa på sig eller är allmänt oroligt så får du vidta åtgärder. Börja med att träna hunden att vara ombord flera gånger utan att köra från bryggan. Belöna med godis och lek med hunden i båten. Då får hunden en positiv bild på det som händer i båten. Prova sedan med att köra sakta i lugnt väder när du är helt avslappad och inte är stressad. Belöna med godis och lek under färden så att hunden får annat och tänka på. Det är viktigt att hunden ser ut och kan orientera sig var den är. Ha den i knäet om det går. Ge mat ett par timmar före resan så att magen hinner bli tom utan att hungern hunnit komma tillbaka. Det finns givetvis lugnande preparat som Postafen, men vem vill ha en drogad hund nästan hela tiden på semestern?

Tänk på att en hund måste rastas ofta (minst var sjätte timme enligt lag). Ta med det i planeringen för dagsetappen. Hunden behöver också kontinuerlig tillgång av färskt vatten. Ju varmare det är, desto mer vatten vill hunden ha. Det finns speciella vattenskålar som inte skvalpar ut vattnet vid kraftig sjögång.

Släpp inte hunden när ni kommer i land! Det kan ge obotliga skador på djurlivet på ön ni kommer till. Fåglar ruvar eller har kanske redan fått ungar. Under tiden 1 mars till 20 augusti ska hunden vara kopplad eller vara under sådan kontroll att den inte är längre än någon meter från föraren.

Hunden kan råka få ett bett av en av de talrika huggormarna som finns i vår skärgård. Att snabbt ta sig till veterinär kan vara svårt om man är långt ut. Vid huggormsbett krävs undersökning och behandling av veterinär. Håll hunden i stillhet vid transporten till veterinären. Detta för att undvika att ormgiftet sprider sig i kroppen.

Fästingarna är talrika på öarna. Behandla hunden med fästingmedel. Det finns så kallade spot on-preparat, halsband och nu senast receptbelagda tabletter. Hunden kan drabbas av svåra sjukdomar som Borrelia och Anaplasma av fästingarna. De kan ge årslång konvalescens.

Ett sjukvårdsset anpassat till ditt djur är minst lika viktigt att ha i båten som i bilen. Komplettera gärna med en sidavbitare så du kan klippa av hullingen på en krok som hamnat på hunden i stället för i fisken. Det är som sagt långt till veterinären. Nu finns det möjlighet att nå veterinär online, så om du har uppkoppling kan du registrera dig hos FirstVet och få hjälp genom dem innan du tar dig till en klinik.

Nyfiken på vår hundförsäkring? Topprankad hos Konsumenternas försäkringsbyrå.