Julens frestelser

Julen är en spännande tid även för våra hundar och katter, men det kan också innebära saker som innebär farliga frestelser av olika slag.

Ett dignande julbord med all sorters maträtter är en frestelse som de flesta hundar gärna tar del av. Berättelser om julskinkor med mera som plötsligt försvinner ner i gapet på hundar är vanligt förkommande. Där sitter folket snopet utan julbordets höjdpunkt nummer ett. Att en större hund kan sluka en julskinka på tre-fyra kilo är inget större problem. Hundar är ett djur som alltid är hungrigt i grunden (precis som vi människor, tyvärr) och agerar så fort som den får chansen. Tänk på att en varg kan äta uppåt 10-14 kilo kött på en gång och leva på det under en längre tid. Nu är inte julskinka det bästa för hunden. Den är alldeles för salt och sitter svålen kvar blir det för mycket fett också. Förmodligen kommer den upp fortare än kvickt.

Det finns annat ätbart som är farligt för hunden att äta. Julmat är oftast alldeles för kryddad eller salt för att vara tjänligt som hundföda. Choklad innehåller teobromin som är giftigt för hundar och även för katter. Lök är inte heller bra för hundar eller katter. Ger blodbrist på sikt. Revbenspäll och andra svårsmälta hårda födoämnen som nötter kan stoppa upp flödet i matsmältningskanalen. Det kan krävas dyra kirurgiska ingrepp för att hunden ska räddas.

Vindruvor och russin är farligt! De kan ge akuta njurbesvär som kan vara livshotande.
Bulldeg sväller i magen och kan få hunden berusad då alkohol bildas vid jäsningen.

Katter är mer kräsna på vad de äter, men även här gäller det att ha koll. Däremot så är julgranen en enorm frestelse med sina ljus, kulor, glitter, pinglor och grenar. Det kan vara helt fantastiskt kul att klättra upp till taket i granen. Ett ganska vanligt trix bland kattägare är att fästa granen i takkroken med ett snöre så att den inte välter när katten går till attack. Annars gäller det att ha en mycket stadig julgransfot. Som alltid är det farligt med el, men nu kommer det sladdlösa LED-granljus som drivs med batterier. Det är mycket bättre än växelström på 230 volt.

Levande ljus är ett stort problem för både hundar och katter. Större hundar välter ljusen även om de står på ett bord. Det finns ingen hylla som sitter tillräckligt högt för en katt att nå. Förr eller senare är de där. Även här finns nu stort utbud av LED-ljusstakar som varken kan bränna djuret eller döda med växelström.

Julklappssnören kan vara ett problem både för hundar och katter om de hamnar i djurens magar. De är inte gjorda för att lösas upp utan de kan fastna i tarmarna. Kräks djuret flertalet gånger ta kontakt med veterinär.

Växter kan vara ett problem. Alla liljeväxter är giftiga för katten och kan leda till akuta njurskador. Se upp med stora liljeblommor som katten kan stryka sig mot. Katten kan sedan få i sig giftigt pollen som hamnat i pälsen när den slickar sig. Julstjärnor kan vara irriterande, och julrosor kan vara dödliga. Om katten eller hunden ätit växter håll koll på allmäntillståndet. Kontakta veterinär om djuret blir sämre. Har katten ätit liljeväxter eller julrosor är det inget att vänta på. Åk till veterinär.

En fara finns när det är mycket folk som går in och ut ur huset eller lägenheten. Det är lätt att hunden eller katten smiter ut utan att någon märker det. Det är inte så muntert att tillbringa julaftonen letandes efter djuret.

Den vanligaste faran för djuret är dock att glömmas bort i uppståndelsen med allt stök. Givetvis ska din hund eller din katt också känna att den är en del i julglädjen. Den ska också känna att den får något extra med kel, julklappar och godsaker. Glöm inte heller bort att hunden behöver få mat och gå ut och rastas som vanligt.

Text: Gunnar Lindgren

Läs mer om vår hundförsäkring och kattförsäkring.