Kan din hund klockan?

Australian shepherd sover vid en klocka
Alla som har hund vet att den kan väldigt väl hålla redan på tiden när det är dags för mat - utan klocka!

Du och din hund är lika på många sätt. Hjärnan har hos både dig, din hund och andra djur 100 miljarder nervceller. Den innehåller även ”klockceller” som håller reda på tiden. Exempel på det är när du vaknar alldeles före väckarklockan på morgonen.

Hunden vet när det är dags att gå ut eller när det är dags att åka till träning om det sker dagligen vid en speciell tidpunkt. Den vet också väldigt exakt när det är dags för att få mat. Det spelar ingen roll om den är hungrig eller inte. Ställs maten normalt ner på golvet klockan sex så finns det en förväntan på att det är klockan sex det ska hända. Hundens mage har fått meddelanden från hjärnan som signalerar att nu brukar det vara dags för mat och redan har matsmältningsapparaten börjat förbereda sig för det.

Det här är något som både vi och hundarna inte är medvetna om. Bara en tusendel av all information som sänds till och från hjärnan är medveten.

Brukar hunden få godsaker vid frukost så förväntar den att den ska få det vid varje frukost. Sitter man ner andra tider och äter vid samma bord finns inte samma inprogrammerade förväntan från din hund.

Det finns också andra tidrymder som hunden håller reda på. Hundar som brukar ligga plats under ett tävlingsmoment utan föraren inom synhåll i säg fem minuter lär sig hur lång tid det tar. Tar det längre tid börjar hunden se sig omkring och undra var husse eller matte tog vägen.

Hundar som är på dagis känner på sig att de snart ska komma att hämtas. Det finns hundar som dagligen vid samma tidpunkt tittar efter matte eller husse när de brukar hem från jobbet.

Det finns andra inprogrammerade saker som hundar gör. Vissa hundar vill gärna sova på förmiddagen. Andra sover helst vid andra tidpunkter på dygnet. Brukar hunden gå ut var fjärde timme så protesterar den om det inte sker vid rätt tidpunkt, men precis som hos oss människor så finns det olika grader av tidsnoggrannhet. Vissa hundar har större toleranser, medan andra skäller på matte efter bara en kvarts fördröjning.

Ja, din hund kan klockan. Likaså kan din katt och du själv klockan. Utan att vara speciellt medveten om det.

Text: Gunnar Lindgren

Nyfiken på vår hundförsäkring?