Varför kräks hunden eller katten?

Att våra husdjur kräks ett par gånger behöver inte betyda något att oroa sig över. Såväl hundens som kattens mage har helt enkelt en god förmåga att göra sig av med sådant den inte kan smälta. I vissa fall är kräkningen helt okomplicerad, orsakad av till exempel att djuret ätit något olämpligt, ätit för fort eller för mycket.

Ibland kan djuret få både kräkningar och diarré samtidigt. När katten tvättar sig får den lätt i sig lösa hårstrån. Ibland bildas hårbollar som kan få svårt att passera den vanliga vägen. Katten kan då kräkas upp dem i stället.
Många katter tycker om att äta gräs. Har man innekatt så kan man odla eget kattgräs. Gräset hjälper katten att få ur sig hårbollar genom att den kräks.

Även hos hunden kan orsaken till kräkning vara enkel och ofarlig. Hundar leker till exempel gärna med pinnar och kan tugga i sig träflisor.  Dessa träflisor kan hundmagen inte smälta utan kräks upp. Vissa hundar har lätt för att kräkas om de motioneras strax efter att de har ätit.

Vissa individer har ”känslig mage”, vilket kan visa sig till exempel genom slemmiga diarréer, bullrig orolig mage och kräkningar. Det kan då vara fråga om en överkänslighet mot något ämne i fodret.
Vid misstanke om en foderöverkänslighet bör veterinär kontaktas. I dessa fall görs ofta en ordentlig utredning för att fastställa vad orsaken till problemet är och för att komma fram till rätt behandling. Det kan till exempel vara att byta till ett mer lättsmält foder. Utredningen kan också visa på andra bakomliggande orsaker.

Många hundar kräks galla när magen är tom. Magen kurrar och hunden kan vilja äta gräs för att göra sig av med illamåendet. Sväljer hunden en godbit brukar problemet lösa sig snabbt. Försök med att fördela måltiderna bättre tidsmässigt. Får hunden två mål per dygn, servera maten i 12 timmars intervall. Ett alternativ är att lägga till lite mat sent på kvällen. Tänk då på att extra mat ger extra vikt!

Kräkningar kan också vara en varningssignal vid många olika sjukdomar, till exempel förgiftning, främmande föremål i matsmältningskanalen, virusinfektioner m.m. Om du är osäker på hur allvarligt det är kan du rådgöra med en veterinär. Ett väldigt bra alternativ är att boka ett videomöte med FirstVet, veterinär på nätet. Då kan du i ett videosamtal rådgöra med veterinär och få hjälp att avgöra om du bör ta dig till en klinik eller om du kan avvakta. Eller kanske finns det något du själv kan göra.

Om du misstänker främmande föremål i matsmältningskanalen ska du kontakta veterinär omgående. Det gäller också vid ihållande kräkningar eller om djurets allmäntillstånd påverkats.
beagle ligger under en filt

Text: Gunnar Lindgren

Läs mer om vår hundförsäkring och kattförsäkring!