Nybliven hundägare? Det här behöver du!

Flicka med valp på gräsmattaInnan du hämtar valpen är det bra att köpa in några saker.

Det första du kan behöva är en mindre bur till transporten hem. Där kan valpen ligga och känna trygghet. Försök hitta en som är så säker som möjligt och som kan fästas med säkerhetsbälte. Har du en större ras så behöver du den lilla buren inte särskilt länge så det kan vara idé att låna den första tiden. Sedan gäller det att hitta en mer permanent lösning med en rejäl stålbur bak eller säkerhetssele fäst i baksätet.

Ett enkelt koppel anpassat till valpen behöver du också. Välj inget dyrt då du snart kommer att få byta till större modeller.

När du kommer hem med valpen behöver du två skålar till vatten och mat. Du behöver också ett helfoder som är anpassat till valpar. Din uppfödare ger dig tips om vad som passar till din ras. Får din valp ett allsidigt helfoder anpassat till valpens behov så ska den inte ha några tillägg av vitaminer eller mineraler. Det kan till och med vara skadligt. Däremot kan det vara bra att komplettera fodret med exempelvis lite filmjölk för att bygga upp en bred bakteriekultur i valpens mage. Det minskar risken för allergi.

Alla hundar sover mycket och behöver en eller flera mysiga sovplatser med sköna liggunderlag. Gärna på platser där du och dina familjemedlemmar vistas, men det är viktigt att valpen får lugn och ro runt sig när den sover. Även när det gäller sovplatsen får du räkna med att det kan krävas ett par uppgraderingar i storlek när valpen blir större.

Börja träna hunden med att borsta tänderna redan från början. Köp en enkel tandborste för bebisar. Vanlig tandkräm med fluor är giftigt för hundar. Köp speciell hundtandkräm. När valpen blir större kan du med fördel använda en vanlig eltandborste.

När valpen är liten behövs det bara en enkel kam eller en mjuk borste för pälsvården. Hör med uppfödaren vad som passar för rasen när valpen blir större.

Lär dig och valpen kloklippning tidigt. Det görs med fördel i soffan, på rygg i famnen. Även här krävs det olika storlekar på verktyget när valpen blir större. En vanlig nageltång är bra till den lilla valpen. En elektrisk kloslip kan vara ett alternativ för större valpar om du tycker det är läskigt med klippning.

Valpar behöver också duscha. Ett hundschampo är anpassat till hundarnas känsliga hud.

Lek med din valp så ofta du kan! Det finns massor med roliga leksaker, anpassade för hundar, som din valp tycker är roliga. Tänk på att det inte ska gå att bita sönder leksakerna. Plastbitar eller små bollar kan fastna i magen med dyra veterinärräkningar som resultat.

Tuggben kan också vara bra för valpen som behöver använda sina tänder. Köp med fördel rena torkade ren- eller älgskinn. Ett rejält märgben är också bra att gnaga på.