Snacka med hunden som förstår dig bättre än du tror

Sitt. Ligg. Stå. Sök. Kryp. Dra inte. Kom hit. Stanna. Hoppa upp. Hoppa ner. Tyst. Skall. Vänster. Höger. Gå ner. Mat. Backa. Framåt. Språket till våra hundar är fyllt med uttryck med en eller två ord. Vi tror att hundarna inte förstår bättre än då vi vräker ur oss det enklaste möjliga. Men hunden förstår dig mycket bättre än du förstår den...

Det finns en studie av en border collie som kan identifiera 1000 olika saker när man säger dem vid namn. Det har också visat sig att hundar kan förstå längre meningar. Hundar är väldigt bra på att känna olika sinnesstämningar och har lätt att förstå det vi säger. Hunden kan också med sitt fantastiska luktsinne känna när vi är arga, stressade, glada, trötta eller är sjuka. Den kan till och med känna cancer på lukten. Hundar kan mycket lätt lära sig olika handtecken för att hämta olika saker eller utföra handlingar. Ofta kan handtecken vara mycket mer effektiva än de fåordiga uttrycken i början på artikeln.

Så underskatta inte din hunds förmåga att förstå dig. Den underskattar inte dig.

Åt andra hållet är det svårare. Vi ser när hunden är glad eller arg. Den säger med kroppsspråk och ljud till när den vill ha mat eller gå ut. Du förstår lätt att hunden vill ha godis när den sitter fint, men ibland tolkar vi fel. Rottweiler t ex brukar ha ett dovt morrande ibland som vi kan ta för aggression, men som är mer ett lätt prat helt utan ilska. En viftande svans kan till synes vara ett tecken på att hunden är glad och snäll, men kan istället vara tecken på rädsla och aggression. Det kan också bakåtvikta öron vara ett tecken på. Vissa hundar visar tänderna innan de går till attack. Andra hundar skrattar verkligen och visar tänderna av glädje.

Det är faktiskt så att hundar trivs bättre i vårt sällskap än med andra hundar. Den ställer bara några få krav på oss; mat, vatten, lek, rastning och promenader.

Därför, prata med din hund. Begränsa dig inte med korta uttryck. Säg "Ska vi gå ut. Det är väl roligt!" Kom nu så får du mat! Använd gärna även dina ögon för att kommunicera med din hund. Hundar vill möta blicken, tro inget annat. Använd din kropp - händer, ben, fötter, huvud, mage - för att vara nära, leka och uppmuntra din hund. Det är då du får en ny dimension - en fantastisk kommunikation och glädje med din hund.

tjej som pratar med sin hund

Text: Gunnar Lindgren

Läs mer om vår hundförsäkring!