Den vanligaste åldern att lära sig cykla på en tvåhjuling är 5-6 år, innan dess är det fullt tillräckligt med springcykel (balanscykel) eller kanske en trehjuling. Men när det är dags är det dags, så hur gör vi den dagen barnet är redo att ”cykla på storcykel”, vad ska vi tänka på?

  1. Välj rätt cykel. Japp det låter ju rimligt, men faktum är att vi tenderar att tänka lite tokigt här. Det som är viktigt är att cykeln är lagom stor precis, just nu, när det ska ske. Inte till nästa år, utan nu. Det är betydligt enklare att lära sig cykla om man har rätt storlek på cykeln.
  2. Köp en färdigmonterad cykel de har bättre stabilitet än om du monterar själv. No offence.
  3. Välj en ”clean” cykel. Allt för många detaljer så som växlar, mönster och flera saker på styret tar fokus från själva cyklandet. Barn har svårt att göra flera saker samtidigt, så spara pyntet tills cyklingen sitter.
  4. Räfflade pedaler! De ger ett betydligt bättre fotgrepp än de släta och minskar halkrisk.
  5. Ringklocka och lyse? Ringklocka JA, enligt lag behöver alla cyklar ha det. Lyse NJA, det behövs bara om ni ska cykla när det är mörkt.
  6. Välj rätt hjälm. Kanske inte gör det direkt enklare att lära sig, men det är definitivt nödvändigt för att barnet inte ska skada sig. Prova ut noga så att den sitter som den ska, och tänk på att den ska täcka panna, bakhuvud och hjässa för att ge rätt skydd. Här kan du läsa mer om hur du väljer rätt hjälm till ditt barn.

Lära sig cykla

Stödhjul blir mindre och mindre populärt. Det kan bero på att barnet egentligen inte lär sig att cykla utan mer får ett roligt färdmedel som kan komma upp i rätt höga hastigheter.

Tänk på det här

  • Det bästa sättet är det gamla hederliga hålla-i-pakethållaren-och-springa-efter-knepet. Inte toppen för ryggen, men det ger barnet snabbare förståelse för hur balansen fungerar och hur de ska lära sig att hålla den på egen hand.
  • Öva på att bromsa. Det är fokus på full fart framåt i början, och visst kan man lägga sig ner i ett dike för att få stopp på det hela, men för att kunna cykla i trafiken behöver barnet lära sig att bromsa tidigt. Lika viktigt som att lära sig cykla med fart.
  • Cykla tillsammans. Ge barnet chans att öva mycket. Ge er ut tillsammans så ofta ni kan och ta lugna vägar där ni inte möter så många människor eller bilar.