1. Hem
  2. Moderna Försäkringar
  3. Tips och råd
  4. Barn
  5. Därför är det viktigt med reflexer

Varför är reflexer så viktiga?

Reflexer gör dig inte bara synlig i mörkret, de kan faktiskt rädda ditt liv. Visste du att de flesta trafikolyckor, där en människa blir påkörd, inträffar i mörker? Det kan förklaras av att en bil ser dig på 125 meters håll med reflex, men bara på 25 meters håll utan reflex. Betydligt kortare bromssträcka utan reflex med andra ord.

Reflexer för barn

Små barn är de människor som är bäst på att använda reflexer, eftersom deras ytterkläder tillverkas med reflexer påsydda i plagget. Det är dessutom praktiskt eftersom de inte går att plocka bort. Skulle barnets kläder inte ha fastsydda reflexer, köp roliga former som barnet gillar för att göra det kul! Lyckas ditt barn lämna kvar reflexer på förskolan eller sprida ut dem i hemmet? Se till att köpa reflexer på storpack så att de alltid finns till hands.

Reflexer för tonåringar

Så fort barnen blir tonåringar försvinner reflexerna från kläderna ungefär i samma veva som de små personerna börjar tycka att det är töntigt med reflexer. Ingen toppenkombination för alla föräldrar som vill hålla sina barn säkra i trafiken! Ett tips är att skaffa en reflex som din tonåring faktiskt kan tänka sig att ha. Det finns många diskreta varianter som går att fästa på ryggsäckar eller i väskor. Ett annat tips är kläder med reflexer som inte syns i dagsljus.

Hur ska jag bäst använda reflexen?

Viktigt är att ha reflexer som syns från alla håll. Ett bra exempel är de platta, långa reflexerna som man kan ”smälla” mot ben eller arm så de fastnar som ett armband runt. Reflexväst är jättebra också, men kanske lite otymplig att korva över kostymen eller pälsjackan. Bra reflexer är de reflexer som används, så köp hellre flera små som du kan ha i väskan eller fickan och knäppa på dig när det blir mörkt. Om du nu inte vill ha dem på hela tiden.

Är det lag på att ha reflexer?

Både jag och nej. Det är lag på att alla fordon ska ha reflex: cykel, moppe, rullstol, sparkcykel, traktor, häst och släp måste ha reflex. Däremot är det inte lag på att vi människor ska ha reflexer på oss, där är vi utelämnade åt vårt sunda förnuft. 😊

Reflexer för hunden

Ett sista tips: glöm för all del inte bort din fyrbenta vän! Här kan du läsa mer om reflexer för hunden och hur din hund kan synas bättre i mörkret.

Teckna barnförsäkring

Är ditt barn rätt försäkrat om olyckan skulle vara framme? Vår barnförsäkring är topprankad enligt Konsumenternas Försäkringsbyrå. Läs mer här och få ditt pris direkt.

Få pris