Barn huvudlöss kamOkej det finns inget trevligt sätt att prata om det här på. Löss är och förblir något som sammankopplas med smuts och elände. Men som en pytteliten, envis påminnelse om att det fanns en tid innan folkhälsomyndighetens alla rekommendationer, lever den lilla lusen kvar, år efter år.

Hur sprids löss?

Först och främst, lössen vaknar till liv redan under sommaren så redan då börjar smittspridningen. Men det är först framåt höstkanten, då skolor och aktiviteter drar igång som de verkliga lusepidemierna tar fart.
Trots förmågan att överleva vår moderna tids bekämpningar, så är lusen rätt lat och smittar bara genom att ta sig från ett huvud till ett annat. Den kan inte flyga eller hoppa, så den måste krypa över, dvs. huvudena måste vara tätt ihop. Japp, barn som delar läsplatta eller läser bok i ring på dagis är jättebra exempel på bekvämt avstånd för lusen. Eller kanske en Kim Kardashian-selife tillsammans med en kompis? Perfekt.
Det är dock viktigt (och glädjande) att komma ihåg att löss mycket sällan sprids via hårborstar, kläder, sängkläder eller mössor. Puh.

Var trivs lössen?

Så varmt och fuktigt som möjligt, säger lusen och stannar därför gärna nära hårbotten. De stannar också så länge de lever och har hälsan, det är främst sjuka och döende löss som lämnar och försöker masa sig över till ett nytt huvud.
Huvudlusen lever av blod och inte av smuts, därför är ingen immun - alla kan drabbas. Usch.

Gör en luskoll!

En luskoll bör göras innan skolstart och sedan en gång i veckan under första månaden. Du gör bäst så här: Blöt håret. På så vis minskar risken att lössen förflyttar sig. Därefter kammar du igenom håret noga för att identifiera levande löss, det är viktigt att vara systematisk och noggrann så klart. Kamma från hårbotten och hela hårstråt ut till toppen. Stryk av kammen mot ett vitt papper efter varje kamningsdrag! Ta ett förstoringsglas och kolla om lössen lever på pappret. Det är bara levande löss som ska behandlas.

Behandling

Hittar du levande löss ska du genast behandla med lusschampo, läs noga på förpackningen och kom ihåg att behandlingen ska upprepas efter en vecka, då lössen lägger ägg som kan ha kläckts efter behandlingen. (Nej, det finns som sagt inget trevligt sätt att prata om det här på.)
Att behandla levande löss med enbart luskamning går, men kräver extrem noggrannhet och upprepade kamningar, därför rekommenderas schamponering starkt.

Kom ihåg om du har hittat levande löss

  • Informera alla som kan ha blivit smittade.
  • Luskamma och behandla med dimetikon.
  • Upprepa behandlingen efter sju dagar.
  • Luskamma håret två gånger i veckan i två veckor för att försäkra dig om att behandlingen har fungerat.

Källa 1177 

AuthorPlaceHolder
Kajsa Ihre Copywriter