Julen är en högtid som oftast förknippas med gemenskap och värme. En tid på året där vi samlas och omringas av ljus, vackert pynt, en gran med julklappar och mat i överflöd.

Men så är det inte för alla. Julen kommer som en påminnelse om ensamhet och utsatthet. Kanske är det med högtiderna som det ofta är, att de som är glada blir gladare och de som är lite ledsna blir ledsnare? Kanske är det nu som vi ska hjälpa varandra lite extra?

Här har vi listat tips på vart du kan vända dig om du vill stötta någon som kämpar i jul.

Tips på hur du kan hjälpa till i jul

Musikhjälpen. Den 13-19 december sänds Musikhjälpen från Gamla torget i Norrköping. Alla barn har rätt till en trygg barndom. Trots det tvingas just nu 160 miljoner barn i världen till barnarbete. Det gör att barn inte får vara barn. Genom Musikhjälpen 2021 ökar vi tillsammans kunskapen och engagemanget för en värld utan barnarbete!

Giving people – hjälp med insamling eller swisha en gåva. Giving People är en hjälporganisation med fokus på barn i Sverige som lever i barnfattigdom. Nu närmar sig Julen 2021 och vi vet att många föräldrar känner oro inför att inte kunna ge sina barn en fin jul.

Frälsningsarmén fixar julfirande för dem som har det svårt. Frälsningsarmén bedriver social verksamhet på över 100 orter i Sverige. Med ditt bidrag kan vi tillsammans tända ett ljus av hopp i juletid!

Stadsmissionen – Ge barn en bättre jul  I Stockholm lever tusentals barn i fattigdom. Tack vare ditt stöd kan Stadsmissionen dela ut julklappar och presentkort att handla julmat för.

Skånes Stadsmission. Julklappsinsamling i Malmö. Människor som lever i hemlöshet och fattigdom är extra utsatta i tider av samhällskris. Julklapparna lämnas oinslagna på vår gåvoinlämning på Grönegatan 36 i Malmö under öppettiderna mån, ons, fre 08.00-16.00 & tis, tors 08.00-18.00. Senast torsdagen 9 december.

Volontärbyrån, engångsuppdrag för utsatta i samhället. Vill du påverka, göra skillnad, få nya erfarenheter och engagera dig tillsammans med andra som brinner för samma saker som du? På Volontärbyrån hittar du hundratals ideella uppdrag.

Är du själv i behov av hjälp eller stöd?

Umo.se. UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.

Unizon.se Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Trygga Barnen Trygga Barnen finns för dig som växer upp i en familj med missbruk. Ungefär vart femte barn i Sverige lever hos föräldrar som dricker för mycket alkohol eller tar andra droger. Minst lika många har föräldrar med psykiska problem.

Hitta rätt försäkring för dig

Är du och familjen rätt försäkrade inför julledigheten? Hitta rätt försäkring och få pris direkt.

Få pris