Är du förälder 2021 är skärmtid sannolikt en av dina största frustrationer. Datorn, paddan, mobilen, ja, allt med uppkoppling. Barnen är i trans och föräldrarna fattar ingenting. Nästan i alla fall.

Och det är väl okej om du som förälder inte fullt ut förstår hur man kan bygga egna spel som andra kan spela i Roblox. Eller hur det kan vara så roligt att spendera timmar med att titta på hur andra barn spelar samma spel via sin YouTube-kanal. Det är liksom bara sådant vi får ta när vi lämnar plats för nästa generation.

Barn och vett på internet

Det som vi däremot inte kan ta är utsattheten på nätet. Det vill säga: lika tillgänglig som informationen är för våra barn, lika tillgängliga är våra barn för nätet. Och mer specifikt de personer som finns där ute. Nästan i alla fall.

Internet är en självklar del av våra barns vardag. Det är en plats där de spelar, lär sig saker och träffar massor av nya kompisar. Som förälder är det inte alltid lätt att navigera. Hur ska vi veta att den nya kompisen barnet träffat i ett spel verkligen är den hen säger sig vara? Och hur ska vi skydda barnen på nätet? Tjat är ju ett beprövat knep som sällan ger önskat resultat. Men det är ändå viktigt att lära barnen vett på internet.

Så pratar du med barn om internet

  • Gör samtalet om nätet till en naturlig del av er dagliga kommunikation. Fråga hur det var i skolan idag. Och hur det var på nätet.
  • Förklara för barnet att personer som vill barn illa ofta säger sig vara någon annan. Falskt namn och profilbild. 
  • Prata med barnet om att inte lägga upp eller skicka bilder på sig själv om det inte känns okej.
  • Lär barnet att aldrig lämna ut fullständiga uppgifter som namn, adress eller telefonnummer i chattar eller på sociala medier.

Om du som förälder vill läsa mer tips och råd kring hur ditt barn ska vara säkert på nätet, kan du hälsa på hos Rädda Barnen.

Teckna barnförsäkring

Här kan du läsa mer om barnförsäkring.

Få pris