1. Hem
  2. Moderna Försäkringar
  3. Tips och råd
  4. Försäkring från A till Ö
  5. Vad ska jag tänka på när jag tecknar försäkring?

Okej, så det är väl ingen som hoppar upp och ner vid tanken på att det är dags att teckna ny försäkring? Men försäkringar är nödvändigt, och ska du väl teckna en vill du nog teckna en som är bra. Därför kommer här lite tips på saker att tänka på för att hamna så rätt som möjligt (gärna så fort som möjligt).

Fundera på vad du har för försäkringsbehov

Läs igenom vad som ingår i försäkringen noggrant och var noga med att ta med de saker som är viktiga för dig. Kanske kan du avstå från de saker som inte är relevanta. Till exempel om du bor i innerstan behöver du kanske inte skydd mot viltolyckor, eller om du inte ska resa på flera år framåt kan ett utökat reseskydd kännas som överkurs?

Vad ingår och vad ingår inte i försäkringen?

Självklart ska en försäkring täcka dina behov om olyckan är framme, men det är inte samma sak som att signa upp på saker som är onödiga för dig. Kort sagt: ta en noggrann titt både på vad försäkringen täcker, men också på vad den inte täcker. Ibland kan det bästa vara att komplettera en försäkring med ett tillägg för att få det skydd just du behöver.

Fundera på hur du vill dela upp din betalning

Ofta kan du välja hur du vill betala din försäkring. Vissa väljer årsvis, eller halvårsvis, andra månadsvis. Jämför skillnaden i pris om du väljer att betala årsvis istället för att dela upp din betalning, många bolag gör ett litet påslag på priset om du väljer att delbetala. 

Om det känns mastigt att betala hela premien på en gång är ett tips att lägga undan en liten summa varje månad för årsavgiften.

Självrisk

Ta en titt på självrisken. Om du erbjuds en låg premiekostnad får du ofta en högre självrisk, ta därför alltid med självrisken i beräkningen när du jämför försäkringar.

Byta försäkring

Om du upplever att du betalar för mycket i försäkringspremie kan du alltid jämföra med andra bolag. Tänk bara på att hinna teckna den nya försäkringen innan din gamla löpt ut, det är viktigt för att du inte ska stå utan försäkring om olyckan är framme.

Obs!

När det gäller personförsäkringar kan det vara en bra idé att ha kvar din ursprungliga försäkring om något har hänt dig (eller ditt barn, om det är en barnförsäkring). Det som redan har hänt kan nämligen inte täckas av en ny försäkring.

Ha koll på försäkringens maxbelopp

När du tittar på olika försäkringar är maxbeloppet en parameter att ta med i beräkningen. Maxbeloppet avser den summa som maximalt betalas ut vid skada eller sjukdom och de kan variera mellan olika försäkringsbolag.

Värdeminskning - vadå?

Värdeminskning är den mellanskillnad som beräknas mellan vad du betalade för ditt badrumsgolv när du köpte det och vad det är värt idag, kanske fem år senare. Hur man förhåller sig till värdeminskning varierar också lite mellan bolagen, så ta reda på hur ditt bolag värderar dina ägodelar med avdrag för värdeminskning.

Våra försäkringar

Vi erbjuder försäkringar för det liv just du lever. Få ditt pris direkt.

Läs mer