Precis som du klär på dig varmare, byter till vinterdäck på bilen och plockar in blommorna från balkongen i takt med att det blir kallare, behöver även ditt fritidsboende en liten förberedelse för vintern. Speciellt om det ska stå tomt.
För många är den största oron att någon ska försöka ta sig in i huset. Men faktum är att de vanligaste skadorna på ett sommarhus som inte är i bruk är brand- och vattenskador, eller en oönskad påhälsning från skadedjur.
Ska ditt hus stå tomt länge? Ordna så det får regelbunden tillsyn både ut- och invändigt. Om en skada trots allt skulle uppstå är det viktigt att den upptäcks i tid och inte förvärras.
Checklista för att stänga fritidshuset
Förberedelser inomhus
- Ställ in värmen på så kallad underhållsvärme. Även om ditt sommarhus är isolerat behöver du ha värme på året runt.
- Stäng av vattnet med huvudkranen och spola därefter ut resterande vatten i alla kranar, toaletter och varmvattenberedare. Det minskar risken för att vattnet fryser och skapar läckor. Det är viktigt även med värme på i huset.
- Häll i lite rödsprit (blanda med hälften vatten) i golvbrunnar, handfat och toalett, det klarar ner till 28 minusgrader. Du kan även hälla "antidust" i vattenlåsen för att få bort oönskad lukt.
- Kontrollera rördragningar i kök och badrum så inget läcker.
- Se över alla textilier som kan vara goda för möss och råttor att knapra på, som madrasser, filtar, täcken och kuddar. De kan med fördel tas med hem, eller tvättas och förvaras i tätslutande plastförpackningar.
- Töm huset på allt ätbart. Lämna inga torrvaror kvar i skåpen som skadedjuren kan känna lukten av eller knapra på.
- Töm hela huset på värdesaker, utifall tjuven skulle hitta dit, och be gärna grannarna att titta till huset då och då. Här hittar du fler tips på hur du kan förhindra inbrott.
Förberedelser utomhus
- Rensa stuprör och hängrännor från höstlöv och annat skräp för att minska risken för vattenskador på husets utsida. Led bort vattnet från huset med hjälp av avledningsrännor.
- Täck över skorstenen så att det inte kommer in vatten, men var noga med att luft kan cirkulera i huset.
- Kontrollera att alla takpannor är hela och på plats.
- Har det regnat in under sommaren? Då är det hög tid att rätta till det nu.
- Ta bort så mycket som möjligt av höstlöv med mera längs med husgrunden. Ansa gärna växligheten som ligger i direkt anslutning.
- Kontrollera att alla fönster och dörrar är stängda och låsta.
- Glöm inte att stänga källarluckor och täpp gärna till alla små öppningar i husfasaden. Möss kan göra sig pyttesmå och klämma sig in i utrymmen under 2 cm.
- Låt inte trädgårdsmöbler, vedstaplar, plankhögar och annat bråte ligga i direkt anslutning till fasaden. Där finns det skydd och boplats för gnagare.
Glöm inte vinden!
- Kontrollera att ventiler och takfot har hela insektsnät.
- Avlägsna gamla döda getingbon som kan finnas kvar.
- Se till att eventuell utvändig lucka till vinden är stängd och tät.
- Städa i ordning så att allt onödigt ”bråte” tas bort, och förvara inga ätbara saker som fågelfrön eller liknande i förråden.
Text i samarbete med Nomor.