1. Hem
  2. Moderna Försäkringar
  3. Tips och råd
  4. Gravid
  5. Hur vanligt är det med förlossningsdepression?

Kvinnohälsa, förlossning och psykisk ohälsa – där har vi tre ämnen som av någon anledning verkar svåra att prata helt öppet om. Vi ska inte gräva mer i varför det kanske är så, men något vi faktiskt vet är att när det kommer till förlossningsdepression så har vi en mix av de tre ämnena. Och kanske bidrar det till att samtalet om att inte vara världens lyckligaste människa efter att ha blivit förälder känns extra svårt att ta ibland?

Att bli deprimerad efter förlossning är inte ovanligt

Faktum är att många upplever en utebliven känsla av lycka efter att ha blivit förälder, oavsett om man har fött barnet eller blivit förälder som icke-bärande partner. Man pratar gärna om ”baby blues” i samband med en stor hormonomställning och att mjölken (vanligtvis) rinner till, ofta runt dag tre efter en förlossning.

Känslan är då ofta, som namnet anspelar på, en känsla av nedstämdhet. Ibland kan man inte sätta fingret på vad det är, ibland kan känslor av rädsla och otillräcklighet dyka upp. Detta är inte bara vanligt, det är normalt. Det är ett sätt för kroppen att ställa om till att ta hand om det lilla barnet.

"Bild

När blir ”normal nedstämdhet” förlossningsdepression?

Normalt är ett dumt ord i de här sammanhangen. Vad som är normalt för dig kanske är helt uppåt väggarna för någon annan. Men, det vanligaste är att baby blues går över efter några dagar. Om du fortsatt känner dig nedstämd efter två veckor ska du absolut söka hjälp hos din mödravård för att utreda om du behöver hjälp att bearbeta dina känslor. Det kan då handla om en förlossningsdepression.

Hos 1177 kan du läsa mer om symtom på förlossningsdepression.

Vad kan min gravidförsäkring hjälpa mig med?

De flesta gravidförsäkringar innehåller någon typ av ersättning till samtalsstöd men då ingår inte förlossningsdepression som en ersättningsbar orsak. Hos oss på Moderna Försäkringar har vi valt att inkludera förlossningsdepression i vår Gravidförsäkring Large. Vi erbjuder marknadens mest omfattande Gravidförsäkring. Läs mer om Gravidförsäkring Large här.

Hjälp för din partner vid förlossningsdepression

Även den icke-bärande partnern kan drabbas av nedstämdhet eller depression i samband med ett nytt föräldraskap. Det kan vara en traumatisk förlossning eller en känsla av att det är svårt att anpassa sig till ett nytt liv som ligger bakom. I vår Gravidförsäkring Large ingår ett skydd även för din partner om hen skulle drabbas av förlossningsdepression.

Tips! En annan sak (bland många) som är bra med vår Gravidförsäkring Large är att även din partner kan teckna den åt dig. Det är ett sätt för oss att ge alla par möjlighet att dela ansvaret kring graviditet och förlossning i den mån det går.

Teckna gravidförsäkring

Med en gravidförsäkring har du möjlighet att ge din ofödda bebis ett försäkringsskydd. I vår Gravidförsäkring Large ingår även skydd för förlossningsdepression.

Få ditt pris direkt
"Porträttfoto
Eva Jarnhäll Legimiterad sjuksköterska