Det finns oändligt många tips och råd för hur man ska träna efter en förlossning. Vi vill slå ett slag för att du vänder dig till en specialiserad fysioterapeut för att få de bästa råden för just dig och dina förutsättningar. 

Kom ihåg att det tar tid för kroppen att återhämta sig efter en graviditet. Återhämtningen gäller inte bara musklerna. Nerverna i bäckenbotten är påverkade minst sex veckor efter en vaginal förlossning. Att köra igång innan kroppen återhämtat sig kan öka risken för urininkontinens och framfall, så börja träna försiktigt.

Din kropp har gått igenom något stort - var snäll mot dig själv!

När kan jag börja träna efter förlossningen?

Första veckorna efter förlossningen kan du promenera så fort du klarar av det utan smärta och läckage. Börja med korta sträckor och öka försiktigt. Aktivera magmusklerna och se om du kan lokalisera knipet.

Hur ska jag träna efter en graviditet?

En viktig anledning till att gå på eftervårdbesöket hos barnmorskan är att du får veta om du läkt ordentligt innan du återgår till annan träning än promenader.

Om du får klartecken, och vill öka på konditionsträningen, rekommenderas det att du testar träning som inte innefattar hopp. Simning kan vara ett alternativ för att få upp pulsen, men det förutsätter att avslaget försvunnit. Om du vill träna på gym så tänk på din hållning, ha lätt motstånd, sitt ner och håll inte andan.

Öka långsamt - och bromsa om du behöver

Tre månader efter förlossningen kan du sakta börja öka intensitet, men glöm inte att lyssna på kroppen och bromsa om du börjar få besvär. Om du har några kvarvarande besvär av smärta i kroppen eller besvär med bäckenbotten bör du nu uppsöka en fysioterapeut för att få en individuell bedömning och ett anpassat träningsprogram.

Kom ihåg! Om du inte alls känner för att träna så det helt ok. Din totala hälsa hänger inte på hur snabbt du kommer igång med att träna efter förlossningen. Det kan dock vara bra att fokusera på mindre övningar för bäckenbotten och hållningen.

Träning efter förlossning - tänk på:

  • Bäckenbotten kommer först. Om du får tyngdkänsla eller urinläckage när du tränar, är det kroppens varningssignaler för att bäckenbotten inte orkar med riktigt.
  • Undvik att hålla andan när du tränar. Om du gör det klarar kroppen inte av att koordinera arbetet mellan bålmusklerna och andningen. Resultatet kan bli för stort tryck på bäckenbotten.
  • Sitt ner om du vill testa att träna med vikter och motstånd.
  • Börja med konditionsträning i sittande, cykling före jogging.

Barnförsäkring

Visste du om att vår barnförsäkring är topprankad för femte året i rad och gäller tills dess att barnet fyllt 30 år? Läs mer och teckna här.

Läs mer
"Porträttfoto
Eva Jarnhäll