Vi blir alltmer medvetna om hur bra det är att ha ett genomtänkt brandskydd i våra hem. Brandvarnare så klart, men också andra hjälpmedel som brandsläckare är jätteviktigt att ha till hands om olyckan skulle vara framme. Med en släckare har du chans att släcka en liten brand innan den hinner sprida sig. Det finns några saker att tänka på när du väljer din brandsläckare.

Olika typer av brandsläckare

Som med det mesta här i livet finns det flera olika alternativ. I valet av släckare till ditt hem är det extra viktigt att välja rätt. En brandsläckare fylls med i huvudsak fyra olika släckmedel; pulver, skum, kolsyra eller vatten. De är på så vis anpassade efter att släcka olika typer av bränder.

Vad ska jag välja för brandsläckare till mitt hem?

Räddningsverket, Konsumentverket och SVEBRA rekommenderar en pulversläckare på 6 kg för hemmabruk. Pulver är det medel som släcker bränder i flest olika material och passar därför bra för hemma där det finns en mängd olika material.

Visste du att…

...en pulversläckare som rekommenderas för hemmabruk behöver kontrolleras upp till 4 gånger per år? För att göra det vänder du den upp och ner ett par gånger så att pulvret inte fastnar på botten, samt kontrollerar att mätaren står på grönt. Så när du och familjen har er brandsäkerhetsgenomgång är det bara att lägga till ”kolla brandsläckaren” på checklistan!

 

Text i samarbete med Housegard