1. Hem
 2. Moderna Försäkringar
 3. Tips och råd
 4. Hem
 5. Brandvarnare - allt du behöver veta

Det allra viktigaste när det börjar brinna är att upptäcka branden i ett tidigt skede. Brandvarnare är därför ett enkelt och smart skydd mot brand i ditt hem.

Vilken brandvarnare ska jag välja?

Det finns två sorters brandvarnare att välja mellan: fristående och seriekopplade. Vilken du bör ha där hemma beror främst på hur stort du bor.

Fristående brandvarnare

De fristående brandvarnarna larmar var för sig när de detekterar rök. De passar bäst när du bor lite mindre, eller kan höra brandvarnaren i alla rum.

Seriekopplade brandvarnare

För seriekopplade brandvarnare larmar alla om en av dem detekterar brand – tryggt om det skulle börja brinna på bottenvåningen om ni sover en trappa upp. Har du ett stort hem med flera våningar eller många rum med stängda dörrar bör du ha seriekopplade brandvarnare.

Montera din brandvarnare så här

För att en brandvarnare ska kunna larma effektivt måste den sitta rätt.

 • Som regel ska du ha minst en brandvarnare per våningsplan. Sätt dem i eller intill sovrummen så du hör larmet när du sover.
 • Många bränder börjar i köket, så sätt en brandvarnare i närheten. Har ni en trappa sitter brandvarnaren bäst i utrymmet direkt ovanför trappan.
 • Placera brandvarnarna i taket, minst 0,5 meter från väggen.

Ta hand om din brandvarnare

För att brandvarnaren ska larma effektivt är det viktigt att du sköter om den. De här enkla åtgärderna håller den alert.

 • Testa din brandvarnare en gång i månaden genom att trycka på testknappen.
 • Rengör brandvarnarna 1-2 gånger per år genom att dammsuga utvändigt längs öppningarna. Helst med plastmunstycke för att undvika statisk elektricitet.
 • Byt batteri när brandvarnaren piper kort varje minut. Glöm inte att trycka på testknappen när du bytt batteri.
 • Brandvarnare har en livslängd på 10 år, sen är det dags att köpa en ny. 

Text i samarbete med Housegard.

Teckna hemförsäkring

En hemförsäkring gäller vid det mesta som kan hända i ditt hem. Läs mer och teckna här.

Få pris