För att skydda ditt hem mot inbrott krävs ett bra skalskydd, alltså rätt lås, dörrar och fönster. Lås och beslag ska vara godkända av Stöldskyddsföreningen, SSF.

Du kan också avskräcka en inbrottstjuv genom att få det att se ut som att ni är hemma, fast ni är borta. Det är tack och lov inte särskilt svårt, särskilt om du kan involvera dina grannar.

Låt grannarna förebygga inbrott

En bra relation till grannarna är guld värd. Meddela dina grannar när ni ska åka bort och be dem att eventuellt klippa gräsmattan, skotta snö eller göra fotspår i snön vid huset. Självklart kan du återgälda tjänsten när grannen själv åker bort.

Andra enkla saker är att låta grannarna slänga sopor i din soptunna och parkera sin bil på din uppfart ibland. Sommartid är det toppen om grannen ibland kan hänga sin tvätt på din torkställning.

Studier visar också att grannsamverkan minskar vardagsbrottslighet. Starta ett initiativ där du bor!

Låt leksakerna ligga kvar på tomten

Låt gärna några av barnens leksaker ligga kvar runt huset, men lämna inte några trädgårdsredskap eller verktyg ute så att tjuven kan använda dem för att göra inbrott i ditt hus. Har du stegar bör du förvara dem inomhus eller fastlåsta så att inte tjuvarna kan nå olåsta fönster.

Förhindra inbrott i villan med ljud och ljus

Ett par timers kan göra att hemmet känns bebott fast ni är borta. Låt lampor och radio gå igång vid olika tidpunkter. Undvik dock att låta TV:n vara på eftersom det innebär ökad risk för brand. Utebelysning med rörelsevakt som tänds när någon går på din uppfart är trevligt för besökare, och avskräckande för en inbrottstjuv.

Använd rätt lås och larm

Att ha bra lås är förstås en viktig komponent i skyddet av ditt hem. Det är viktigt att ha bra lås även på altan- och balkongdörrar. Enklaste vägen in i din bostad är från bottenplanet och platser som är skyddade från insyn, så där bör du förstärka ditt skydd.

Ett inbrottslarm, gärna kopplat till larmcentral, gör att du blir uppmärksammad på om någon försöker ta sig in. I vissa hemlarm ingår också att larmföretaget skickar en väktare hem till dig om larmet går.

Så undviker du inbrott i lägenheten

Det finns flera knep och åtgärder för att hålla tjuven borta från din lägenhet. Till exempel att ha ett godkänt lås och brytskydd på din ytterdörr, lås på balkongdörren och en låskåpa över vredet på insidan av dörren. Syns din post på golvet genom brevinkastet? Häng upp en korg som fångar upp posten på insidan av dörren eller installera en säkerhetsbrevlåda.

Även i lägenhet kan du använda timers till belysning och radio med gott resultat. Känner du dig extra orolig kan du förstås låta installera ett inbrottslarm.

Märk dina värdesaker och avskräck tjuven

Genom att märka dina värdesaker ökar dina chanser att få tillbaka eventuellt stulet gods. Du som är kund hos Moderna Försäkringar får 10% rabatt på produkter från vår samarbetspartner SmartDNA. Uppge koden Moderna10 i kassan. Du får också varningsdekaler att sätta upp på dörrar och fönster för att avskräcka tjuvarna.

Inbrott och stöld - så gäller hemförsäkringen

Om du ändå skulle bli utsatt för inbrott eller stöld, så är det skönt att ha en bra hemförsäkring. För att ha full koll kan du läsa på om vad hemförsäkringen omfattar och vad du ska tänka på.

Källor: Polisen, Grannsamverkan, Stöldskyddsföreningen

Få pris på hemförsäkring

En hemförsäkring gäller vid det mesta som kan drabba ditt hem. Läs mer och få pris här.

Läs mer här
28 jun 2021