Har du drabbats av översvämning eller skyfall? Läs här. 

 1. Hem
 2. Moderna Försäkringar
 3. Tips och råd
 4. Hem
 5. Försäkring för elscooter och elsparkcykel

Elscooter eller elsparkcykel - kärt barn har många namn. Just elscootern är verkligen oss kär och vi köper skotrar som aldrig förr.

Men vad är det egentligen? Är det en cykel, är det en moped eller är det en leksak? Ja, det beror lite på, och det påverkar också hur din försäkring täcker din elscooter om något skulle hända.

Låt oss reda ut begreppen lite.

Är elscootern en cykel?

Ja, det kan den vara. Förutsatt att den inte kan köra fortare än 20 km/h och har en motor på max 250 watt. Är din elscooter inom de gränserna räknas den som cykel (ur ett försäkringsperspektiv) och täcks på samma sätt som en cykel i din hemförsäkring.

Försäkring för elscooter i hemförsäkringen

Om elscootern uppfyller förutsättningarna för att klassas som en cykel, täcker hemförsäkringen både stöld och skadegörelse.

Nu kommer riktigt glada nyheter för dig som har tecknat hemförsäkring hos oss: vi har en maxersättning på 50 000 kronor vid stöld eller skadegörelse av din cykel (eller elscooter) per cykel i hushållet. Bra va?

Elscooter och olycksfallsförsäkring

I hemförsäkringen ingår inget olycksfallsskydd för kroppskada. För att du som kör ska vara skyddad behöver du därför komplettera med en olycksfallsförsäkring.

En olycksfallsförsäkring täcker dessutom om du själv skulle bli påkörd av en elscooter när du är ute och promenerar eller cyklar. Läs mer här.

En olycksfallsförsäkring kan täcka kostnader som:

 • läke- och resekostnader
 • en förstörd hjälm
 • tandvårdskostnader

Den kan dessutom ge ekonomisk hjälp, om olycksfallet skulle ge dig permanenta besvär.

Just vår olycksfallsförsäkring är extra bra, eftersom vi ersätter eventuell tandvård oavsett vad det kostar. Vi vet av erfarenhet att just tandvård kan bli en dyr historia och därför har vi valt att det ska ingå.

Utöver detta har vi även en tilläggsersättning som kan lämnas för bestående besvär som överstiger 20% medicinsk invaliditet.

Läs mer och teckna din olycksfallsförsäkring här.

Så kör du elscooter säkert

 • Kör försiktigt och håll avstånd när du passerar medtrafikanter.
 • Använd alltid hjälm när du åker elscooter.
 • Åk endast en person per elscooter.
 • Ta gärna en selfie innan du kör - inte under tiden. Det är en onödig risk!
 • Kör aldrig berusad. Det kan äventyra både din egen och andras säkerhet. Det kan även påverka din rätt till ersättning, om olyckan skulle vara framme.

Hemförsäkring

Här kan du läsa mer om vår hemförsäkring, vad som ingår och hur den fungerar om något händer med dina saker.

Läs mer