1. Hem
  2. Moderna Försäkringar
  3. Tips och råd
  4. Hem
  5. Försäkring för elscooter och elsparkcykel

Elscooter eller elsparkcykel - kärt barn har många namn. Just elscootern är verkligen oss kär och vi köper skotrar som aldrig förr.

Men vad är det egentligen? Är det en cykel, är det en moped eller är det en leksak? Ja, det beror lite på, och det påverkar också hur din försäkring täcker din elscooter om något skulle hända.

Låt oss reda ut begreppen lite.

Är elscootern en cykel?

Ja, det kan den vara. Förutsatt att den inte kan köra fortare än 20 km/h och har en motor på max 250 watt. Är din elscooter inom de gränserna räknas den som cykel (ur ett försäkringsperspektiv) och täcks på samma sätt som en cykel i din hemförsäkring.

Försäkring för elscooter i hemförsäkringen

Om elscootern uppfyller förutsättningarna för att klassas som en cykel, täcker hemförsäkringen både stöld och skadegörelse.

Elscooter och olycksfallsförsäkring

I hemförsäkringen ingår inget olycksfallsskydd för kroppsskada. För att du som kör ska vara skyddad behöver du därför komplettera med en olycksfallsförsäkring.

En olycksfallsförsäkring täcker dessutom om du själv skulle bli påkörd av en elscooter när du är ute och promenerar eller cyklar. Läs mer och teckna olycksfallsförsäkring.

Så kör du elscooter säkert

  • Kör försiktigt och håll avstånd när du passerar medtrafikanter.
  • Använd alltid hjälm när du åker elscooter.
  • Åk endast en person per elscooter.
  • Ta gärna en selfie innan du kör - inte under tiden. Det är en onödig risk!
  • Kör aldrig berusad. Det kan äventyra både din egen och andras säkerhet. Det kan även påverka din rätt till ersättning, om olyckan skulle vara framme.

Teckna hemförsäkring

En hemförsäkring gäller vid det mesta som kan hända ditt hem. Läs mer och teckna här.

Läs mer