Att be en granne hämta in posten och klippa gräset när du åker på semester är gamla hederliga knep för att lura potentiella tjuvar att det är folk i huset. Men visste du att det går att organisera grannskapet i så kallad grannsamverkan för att förhindra brott?

Vad är grannsamverkan?

Grannsamverkan är brottsförebyggande arbete som sker i samarbete med lokal polis. Det har visat sig vara en effektiv metod för att minska vardagsbrottslighet, som till exempel inbrott eller skadegörelse.

Samarbetet syftar till att göra området mindre attraktivt för inbrottstjuvar som inte får lika stor möjlighet att ”arbeta ostört”, och flera studier visar att grannsamverkan konkret ger en minskad vardagsbrottslighet.

Hur fungerar grannsamverkan?

Grannsamverkan är enkelt! Det handlar om att ni grannar tillsammans håller uppsikt över området. Det kan ni göra genom att till exempel:

  • promenera runt tillsammans sent på kvällarna
  • hjälpas åt att skotta snö, kratta löv eller tända utebelysning när någon är bortrest
  • vara vaksamma på om något händer i området och meddela varandra.

Här finns fler tips för att förhindra inbrott hemma.

Hur startar jag upp grannsamverkan i mitt område?

För att starta grannsamverkan där du bor kontaktar du eller dina grannar den lokala polisen i ert närområde. De hjälper er då att komma igång och se till att ni uppfyller de krav som finns för att arbetet ska bli framgångsrikt.

Ni behöver till exempel ha ett kontaktombud och en plan för era möten. Polisen kan även hjälpa er att beställa en skylt att sätta upp – som skrämmer tjuvarna lite extra!

Tips!

Här kan du läsa mer om grannsamverkan och hur ni kommer igång

Här finns en app som kan vara bra att ladda ner

Moderna Försäkringar stöttar Grannsamverkan

Tillsammans med flera andra försäkringsbolag, polis och stöldskyddsföreningen är Moderna Försäkringar med och driver det officiella initiativet Grannsamverkan. Det är ett sätt att bidra till att sprida information om brottsförebyggande arbete till våra kunder.

Teckna hemförsäkring

En hemförsäkring gäller vid det mesta som kan hända i ditt hem. Läs mer och teckna här.

Läs mer
22 sep 2021