1. Hem
  2. Moderna Försäkringar
  3. Tips och råd
  4. Hem
  5. Vad är lösöre och hur funkar det?

Vad betyder lösöre i hemförsäkringen?

Enkelt förklarat är lösöre allt som inte ”sitter fast” i din bostad, det vill säga saker du normalt skulle ta med dig vid en flytt. Exempel på lösöre kan vara kläder, möbler, husgeråd, konst, elektronik och allmänna personliga tillhörigheter.
 

Vilket lösöresbelopp ska jag välja?

När du tecknar din hemförsäkring brukar försäkringsbolaget erbjuda olika nivåer av lösöreförsäkring. Det kan vara allt från 100 000 kr till 1 miljon kronor eller mer.
 
1 miljon kronor kan låta som mycket pengar, men om du räknar ihop alla dina ägodelar så märker du att du snabbt kommer upp i höga belopp. Det är lätt att underskatta hur många älskade maskiner du har i köket, hur många plagg du har i garderoben, att du köpt en ny cykel eller symaskin. Trots trenden om en minimalistisk livsstil blir det ofta rätt många prylar hemma.

TIPS! Bor du stort kan du behöva höja beloppet ytterligare.
 

Se över ditt lösöre en gång per år

Vårt bästa tips är att se över ditt lösöre varje år när du startar en ny försäkringsperiod. Kanske har du köpt på dig fler saker, flyttat till större eller blivit sambo och behöver öka upp nivån för lösöre?
 

Vad händer om jag har för lågt försäkringsbelopp för mitt lösöre?

Om du har ett för lågt försäkringsbelopp för ditt lösöre kan du bli underförsäkrad, vilket kan göra att rätten till ersättning minskar.
 

Underförsäkrad – vad är det? 

Kort och gott: om du har ett hem vars lösöre är värt 600 000 kr, men du har en lösöreförsäkring för 300 000 kr, påverkar det dina utbetalningar vid eventuell skada. Till exempel om din tv går sönder och du är underförsäkrad, kan du få ut mindre i skadeersättning för din tv än du hade fått om du försäkrat hela ditt lösöre.

Finns det något ”löst” som inte klassas som lösöre?

Inga regler utan undantag – visst? Saker som inte klassas som lösöre (och som du i ärlighetens namn kanske inte skulle ta med dig vid en flytt) är till exempel: kyl, frys, ugn och värmepanna.
 

Våra tips om lösöre

  • Det är alltid bra att fotografera dina saker och spara kvitton eller andra inköpsbevis.
  • När du värderar dina saker är det alltid aktuellt marknadsvärde du ska försöka uppskatta.
  • Du kan alltid läsa mer om dina försäkringar på Mina Sidor. Där hittar du information om vilket försäkringsbelopp du har idag. Du loggar in enkelt med BankID.

Har du frågor är det alltid bra att ta kontakt med vår kundservice. Där kan du få råd kring hur just du ska tänka. Du når vår kundservice på 010-219 10 06.

Teckna hemförsäkring

En hemförsäkring gäller vid det mesta som kan drabba ditt hem. Läs mer och få pris här.

Läs mer
04 maj 2022