Vad vore julen utan julgranen och allt härligt pynt som hört till? Förmodligen dötrist och tråkig och alldeles… Alldeles o-underbar.

Oavsett om du föredrar en disneygran eller en stilren julgran med enstaka ljus så är brandsäkerheten lika viktig. En julgran som kommer i kontakt med levande ljus eller kanske ett tomtebloss kan snabbt fatta eld. Speciellt om grenarna är lite torra, vilket de ju ofta blir.

En brinnande julgran kan leda till stora skador i ditt hem om du har otur. Men det finns några saker du kan tänka på för att julgranen ska stå säker i sitt hörn. Här delar vi med oss av våra tips.

Tips för en säker julgran

  1. En julgran är som mest brandfarlig när den är torr. Se därför till att granen alltid står i vatten.
  2. Såga av några centimeter av stammen när du precis har tagit hem granen. Det gamla snittet täcks igen av kåda och släpper inte igenom något vatten.
  3. Väck granen varsamt, ställ den därför i vatten i ett kyligare utrymme (exempelvis garage eller källare) innan du tar in den i rumstemperatur.
  4. Placera inte granen nära element eller öppen spis för att granen inte ska torka ut snabbare än nödvändigt.
  5. Se till att julgransbelysningen är hel och fullt fungerande.
  6. Släck julgransbelysningen med strömbrytare eller genom att dra ut kontakten.
  7. Ha aldrig levande ljus eller tomtebloss i närheten av julgranen.
  8. Tänk på dina husdjur! Speciellt katter brukar tycka att julgranar är spännande. Här hittar du tips för hur du kan göra julgranen säker för din katt.
  9. Se gärna till att ha brandsläckare i närheten, utifall att!

Teckna hemförsäkring

En hemförsäkring gäller vid det mesta som kan hända i ditt hem. Läs mer och teckna här.

Få pris
05 dec 2019