1. Hem
  2. Moderna Försäkringar
  3. Tips och råd
  4. Hem
  5. Levande ljus - brandrisk och brandsäkerhet

Tyvärr drabbas fler än vanligt av bränder under julen och vintern, och levande ljus kan vara boven i dramat. Men det finns vissa saker du kan tänka på för att minska brandrisken - och få den fröjdefulla jul du längtat efter.

Tänd ett ljus och låt det (inte) brinna

Det allra viktigaste är såklart: glöm inte att släcka ljusen! Men det är lättare sagt än gjort. En bra regel att ha hemma är att den som tänder ljusen släcker ljusen. Du kan även sätta upp en skylt på dörren som en påminnelse. Eller om det är riktigt svårt att komma ihåg: sätt ett alarm på mobilen.

Är värmeljus säkrare än stearinljus?

Nej, det skulle vi inte påstå. En vanlig missuppfattning är att värmeljus borde vara säkrare eftersom de inte kan välta. Men även värmeljus kan orsaka bränder. Står de för tätt kan värmen göra att stearinet antänds, och kommer det in fukt i värmeljusen kan det till och med uppstå en mindre explosion av ångan. Så var försiktig här med.

Elektriska ljus

Något som blivit allt mer populärt är elektriska ljus med LED-lampor. Det är såklart det allra bästa för brandsäkerheten. Ljusen är batteridrivna och har ofta en timer så du slipper komma ihåg att både tända och släcka dem. Det finns LED-ljus som ser ut både som stearinljus och värmeljus. Googla så finner du massor!

Tips för levande ljus

  • Lämna aldrig levande ljus obevakade och släck dem alltid när du lämnar rummet eller hemmet. Den som tänder ljusen, släcker ljusen.
  • Placera alltid ljus långt från brännbart material och se till att de sitter fast ordentligt i ljusstaken eller ljushållaren.
  • Dekorera inte ljusstakar med brännbart material som mossa, bomull eller plastdekorationer. Stenar eller glas fungerar däremot utmärkt.
  • Undvik att placera för många värmeljus nära varandra. Hettan kan bli så intensiv att de lätt flammar upp.

Fler tips för att minska brandrisken

Har du bytt batteriet i brandvarnaren? Och har du en brandfilt eller brandsläckare om olyckan skulle vara framme? Passa på att se över hemmet.

Teckna hemförsäkring

En hemförsäkring gäller för det mesta som kan hända i ditt hem. Läs mer och teckna här.

Få pris
12 nov 2021