Det har både sina för- och nackdelar med att spendera mycket tid i hemmet. Oavsett hur man ser på tillvaron, så är en sak säker: man SER sin tillvaro. Eller rättare sagt: man ser sitt hem. Och ju mer man tittar, ju mer syns de där sakerna som var tänkt att fixas för längesen. Kanske är det äntligen dags nu, varför inte passa på att måla om lite där hemma?

Förarbete is everything

När du väl bestämt dig för att måla om, kanske redan valt en fin färg, så är det lätt att känna suget att ”riva igång direkt”. Men innan du sätter igång är det viktigt att göra förarbetet. Beroende på vad du har för vägg du vill måla om behövs lite olika förarbete.

Målad vägg:

Om din vägg är målad sedan tidigare räcker det med att du spacklar igen hål och andra skador. Låt spacklet torka och slipa sedan ner skarvar med fint slippapper.

Tapetserad vägg:

Ska du måla över tapet behöver du spackla skarvarna mellan tapetvåderna och slipa ner för att få en jämn yta.

Kom ihåg! Viktigt är att du tvättar av väggar och lister innan du börjar grundmåla!

Tips på verktyg och material du kan behöva för att måla om hemma:

  • Väggtvätt och svamp
  • Spackel och stålspackel
  • Penslar
  • Skydd till golv och lister
  • Slippapper
  • Färg

Välja färg

Du kan alltid gå till din färgaffär och titta på färgprover, eller så tar du med ett föremål eller bild med en färg du tycker om och låter personalen i färgaffären ta fram rätt NCS-kod (kulörkod).

Be alltid om ett kulörprov att ta med hem för att måla upp på den väggen det gäller. Ljuset i ett rum skiljer sig helt åt från ljuset i en affär, det kan alltså se mycket olika ut när en färg målas på en vägg och hur den ser ut på en kulörkarta i en butik. Tänk också på att ljuset förändras över dagen, en färg kan framstå annorlunda på kvällen än vad den gjorde i dagsljus.

Lycka till!

Glöm inte hemförsäkringen!

En hemförsäkring gäller vid det mesta som kan hända i ditt hem. Läs mer och teckna här.

Läs mer
25 jan 2021