1. Hem
  2. Moderna Försäkringar
  3. Tips och råd
  4. Hem
  5. Resa utomlands - checklista inför resan

1. Kontrollera din reseförsäkring i hemförsäkringen

Din reseförsäkring täcker till exempel om du eller någon i din familj drabbas av ett olycksfall eller blir allvarligt sjuk under resan. Vill du ha avbeställningsskydd i din försäkring ska du välja till vår tilläggsförsäkring Utökad reseförsäkring, som även kan ge ersättning om du eller ditt bagage blir försenat.

Logga in på Mina Sidor och kontrollera att dina försäkringsuppgifter stämmer i ditt försäkringsbrev. Till exempel att rätt antal personer täcks av försäkringen. Kontrollera också antalet dagar i ditt reseskydd (oftast 45 dagar) och att resans totala längd inte överskrider resdagarna i din försäkring.

Ska du vara borta längre än vad ditt reseskydd täcker? I så fall ska du teckna till en långreseförsäkring så att du är försäkrad under hela resan. 

Ring oss gärna på +46 10 219 10 80 så hjälper vi dig att kolla att du har den reseförsäkring du önskar.

Corona - så gäller din försäkring

Här hittar du svar på frågor om resor och Corona.

2. Beställ resekort att ta med på resan

Innan du ska ut och resa rekommenderar vi att du beställer ett Resekort som du tar med på resan. Resekortet är ett bevis som kortfattat informerar dig om vad som ingår i din försäkring och vart du ska vända dig om olyckan är framme under resan, till exempel om du behöver kvalitetssäkrad vård utomlands. Du kan enkelt beställa ett Resekort genom att logga in på Mina Sidor.

3. Spara viktiga telefonnummer i mobilen

Om du blir sjuk under resan så ska du ringa Falck Global Assistance på +46 40 694 48 98 eller +46 8 587 717 17. De hjälper dig vidare.

Ett tips är att spara ner dessa nummer som kontakter i din telefon så att du lätt kommer åt dem ifall de behövs, men skriv också upp dem på papper för säkerhets skull.

4. Beställ EU-kortet

EU-kortet ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett annat land i EU, EES eller i Schweiz. Kortet beställer du gratis från Försäkringskassan. Tänk på att beställa kortet i tid eftersom leveranstiden är cirka 10 dagar.

Beställ kortet

5. Ladda ned UD:s app Resklar

Innan du åker vill vi tipsa om UD:s app Resklar. Här hittar du aktuella råd och information från Sveriges ambassader runt om i världen. Krävs visum? Vilka vaccinationer behöver du? Finns några särskilda restriktioner eller avrådan? Passa på att anmäla dig till svensklistan, så kan ambassaden i landet du åker till kontakta dig i händelse av en krissituation. Dina uppgifter sparas bara under perioden som du är borta – tryggt och smart!

Ladda hem appen

6. Hund eller katt som resesällskap

Ska din hund eller katt följa med på resan? Läs våra tips om att resa med katt eller hund. Om du har tillägget Utökad reseförsäkring och din hund eller katt, som är försäkrad i Moderna Djurförsäkringar, blir sjuk och behöver akut veterinärvård ersätter vi avbeställningskostnader för resan om du måste avboka den.

7. Bilsemester - beställ Grönt kort

Roadtrip utomlands? Ett bra tips - ha ditt Gröna kort till hands.