1. Hem
  2. Moderna Försäkringar
  3. Tips och råd
  4. Motor
  5. Byta till vinterdäck - vad tänka på

Att det blir kallt och kanske isigt är liksom bara en av alla fördelar med vintern (obs ironi), men nu är det som det är och det är lika bra att förbereda sig. Det brukar falla sig ganska naturligt att byta till vinterdäck på bilen i takt med att det blir kallare ute, men faktum är att vi i Sverige har en lag som säger till oss när vi ska ha vinterdäck och inte.

Vad räknas som vinterväglag?

När det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Om det råder oklarheter är det upp till polisen att avgöra om det råder vinterväglag eller inte.

När måste jag ha vinterdäck?

När det är vinterväglag måste bilen alltid ha vinterdäck.
Mer exakt; din bil ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning (snökedjor eller sandspridare) mellan 1 december och 31 mars. Vinterdäck kan vara både dubbade och dubbfria. Har du dubbade däck får du ha dem på redan den 1 oktober och ända fram till 15 april. OBS att det kan finnas vissa gator i städer som inte tillåter dubbdäck av miljöskäl, var noga att läsa skyltarna så du slipper böter.

När behöver jag byta ut mina vinterdäck?

När mönsterdjupet är under 3 mm rekommenderas för att få bra grepp på vinterhala vägar. Kom ihåg att se över dina däck vid varje säsongsbyte så du hinner köpa nya inför nästa säsong.

Tips!

Boka tid för däckbyte tidigt, det är högt tryck ett par veckor innan den 1 december då alla ska byta samtidigt. Typ.

Teckna bilförsäkring

Teckna en bilförsäkring för dina behov. Läs mer och få ditt pris.

Få pris
13 okt 2020