Att uppleva ett snöigt vinterlandskap från insidan av en varm bil som far fram på vägarna, kanske på väg till en skidbacke. Eller; en översnöad, igenfrusen bil efter ett oannonserat första snöfall, kanske på väg till jobbet?

Oavsett vilket så finns det saker vi kan (och bör) göra för att förbereda bilen för vinterhalvåret, vad det än må föra med sig för med- och motgångar.

Vad ska jag tänka på?

  • Jamen först och främst: är vinterdäcken på? Om inte – här hittar du våra tips. Det räcker med lite frost i vägrenen för att sommardäck ska få glid. Vinterdäck är A och O för en säker vinterkörning.
  • Och när vi ändå håller på; snöskyffel, borste och isskrapa för vindrutorna. Var är de när man behöver dem? Lika bra att ha dem i bilen från dagen du byter till vinterdäck, så slipper du leta när snön väl bestämmer sig för att komma.
  • Reflexväst, varningstriangel och filt i bagageutrymmet. Ja nu kan det tyckas att vi är olyckskorpar, men OM du blir stående på en motorväg i mörkret på vintern så gäller det att bilen syns, du syns och att du kan hålla värmen om det tar tid för hjälp att komma.

Överkurs, men ändå bra att veta

  • Bilbatterier fryser lättare ju kallare det blir. Startkablar används mest på vintern och har du sådana till hands kan ett urladdat batteri vara ett ganska enkelt problem att lösa.
  • Har du någonsin ålat dig över från passagerarsätet till förarsätet för att dörren till bilen fryst fast? Ja då vet du hur det är. Om du torkar av listerna till bildörren och behandlar med silikonspray minskar du risken för att behöva stå och rycka i en fastfryst dörr en tidig tisdagsmorgon i december.

Teckna bilförsäkring

Teckna en bilförsäkring för dina behov. Läs mer och få ditt pris.

Få pris
22 okt 2020