1. Hem
  2. Moderna Försäkringar
  3. Tips och råd
  4. Motor
  5. Förläng elbilens räckvidd på vintern

Förvärm elbilens batteri

När ett batteri är kallt försämras dess förmåga att snabbt gå från låg till hög strömstyrka. Det gör att batteriet laddar långsammare. Därför mår elbilsbatteriet bra av att förvärmas innan du åker iväg på din vintertur.

Ett förvärmt batteri kan ge upp till en tredjedel längre räckvidd än ett kallt. Det innebär att du kan åka längre sträckor med din elbil. Ett bra tips är att alltid koppla in elbilen till laddboxen vintertid. Då kan du också förvärma kupén med ström från laddboxen, och slipper använda bilens eget batteri för uppvärmning.

Så får du längre räckvidd på elbilen - längs vägen!

Om du måste åka iväg med en kall elbil, använd stolsvärme och rattvärme istället för att höja temperaturen i kupén. Det är ett snabbare och mer effektivt sätt att ge dig själv behaglig värme än att värma upp hela bilen. På så sätt kan du sitta varmt och skönt, även om själva kupén är några grader svalare. Det kan spara rejält på batteriet!

Nyare elbilar har ofta värmeväxlare för att hålla batteriet i optimal temperatur oavsett väderlek. Det ger batteriet längre livslängd och bättre förutsättning för att laddas ordentligt. Här finns fler tips på hur du kan ta hand om ditt elbilsbatteri.

Fler tips till dig som kör elbil på vintern

  • Parkera alltid elbilen inomhus om du kan, i ett parkeringsgarage eller i alla fall under ett tak. Då slipper du rengöra elbilen från snö och is.
  • Undvik att få in snö i bilen. När den smälter bildas fukt och du får imma på rutorna.
  • Ladda elbilen när du kan. Ta varje tillfälle att fylla på med lite el i ditt batteri. När det är kallt går laddningen långsammare, så det kan vara smart att planera in en lite längre paus på vintern än på sommaren.
  • Kolla däcktrycket. Det här gäller vinter som sommar: se till att du inte har för lite luft i däcken. Det suger onödig energi.

P.S. Bilens radio och strålkastare drar minimalt med el. Så snåla inte med ljus och bra musik!

Källa:

elsakerhetsverket.se

Teckna bilförsäkring

Teckna en bilförsäkring för dina behov. Läs mer och få ditt pris.

Läs mer
19 okt 2021