Att ladda sin elbil eller laddhybrid effektivt är nyckeln till ett behagligt elektriskt bilägande. För att ladda din bil hemma på ett säkert och bekvämt sätt rekommenderar vi en laddstation i form av antingen laddbox eller laddstolpe. De avlastar ditt elsystem och laddar bilen både snabbare och säkrare.

Vad är en laddbox?

En laddbox är en enhet som monteras i ditt garage eller ute på fasaden hemma vid ditt hus eller radhus. Den har en egen ledning till din elcentral, så att laddningen av ditt elfordon går snabbare än från ett vanligt vägguttag. Dessutom påverkar den inte resten av husets elsystem.

En laddbox optimerar laddningen av ditt elfordon, men innehåller också ett antal säkerhetsfunktioner. Till exempel ser de flesta laddboxar till att det inte finns någon ström i kabeln tills du faktiskt ansluter den till din bil. Laddboxar finns med ett eller flera uttag, så att du kan ladda två bilar om du behöver.

Laddstolpen är en lösning med samma funktionalitet som laddboxen, fast den är fristående.

Så installerar du en laddbox

Laddboxen monteras inne i ditt garage eller på husväggen utomhus. Installationen måste utföras av en certifierad elinstallatör. Installatören drar oftast en separat kabel till din laddbox från din elcentral. 

Fördelarna med en laddbox

En laddbox är bekväm genom att du alltid vet att den finns och fungerar, men också genom att den ger hög effekt och därför laddar din bil snabbare. En modern laddbox är smart och skyddar elsystemet i ditt hus med funktionen lastbalansering. Det innebär att laddboxen kan pausa när den känner att du använder mycket hushållsel, som en torktumlare. Laddboxen kan även ställas in så att bilen bara laddas när elpriset är som lägst.

Välj laddbox med rätt kontakt

Det första valet du behöver göra när du ska köpa en elbilsladdare är vilken typ av kontakt din elbil eller elhybridbil har: typ 1 eller typ 2.

Enklaste sättet att undersöka detta är att öppna laddluckan på din elbil eller elhybrid. Typ 1-uttaget är helt runt, medan typ 2-uttaget är platt på ovansidan.

De flesta elbilar eller elhybrider har idag typ 2-kontakter.

Rätt kontakt för snabbladdning

EU har standardiserat ladduttagen i Europa och bestämt att Typ 2-kontakten ska vara standard för normalladdning och att CCS-kontakten är standard för snabbladdning. CCS-kontakten för snabbladdning ser ut som en typ 2-kontakt med ytterligare uttag undertill. Det går alltså att använda en vanlig typ-2-kabel likaväl som en CCS snabbladdarkabel.

Kan jag ladda elbilen i ett vanligt eluttag?

Ja det går, men det är inte att rekommendera i annat än nödfall. Ofta får man med en laddsladd för vanligt eluttag till sin elbil eller laddhybrid, även kallat Schuko-uttag.

Kanske känns det enkelt och bekvämt att använda den i det vanliga motorvärmaruttaget på garaget, men du bör använda sladden med förstånd: bara ibland och aldrig med timers, förlängningssladdar eller grendosa. Dessa tillbehör kan göra att laddsladdens säkring inte fungerar som den ska. De kan även bli varma till den punkt att de smälter eller börjar brinna.

Orsaken till att du ska vara försiktig är att husets elsystem inte är byggt för så pass hög belastning under så lång tid det tar att ladda ett elbilsbatteri. Ofta behöver du ladda hela natten för att batteriet ska bli fullt. Under den tiden kommer ledningar och kopplingar i ditt elsystem att värmas upp av elen som flödar igenom dem. Har du otur, eller om någon koppling blivit dålig genom åren, kan det utvecklas så pass mycket värme att det börjar brinna. 

Så laddar du bilen i vanligt eluttag:

  • Dra om möjligt ned på strömstyrkan. Den lägre effekten gör att det utvecklas mindre värme.
  • Ladda inte utan uppsikt, som på natten när ni sover.

Källa:
elsakerhetsverket.se

Tips! Välj laddbox med lastbalansering

Ofta går det åt mycket el på en gång i ett hus. När man kommer hem på kvällen ska det lagas mat, kanske tvättas en maskin, någon vill ta en dusch – och ovanpå allt ska elbilen laddas. Risken finns att det går för mycket el och att säkringen löser ut – proppen går. Lösningen är en laddbox med lastbalansering. Den känner av den totala elanvändningen och drar ned eller pausar elbilens laddning så att husets elnät sparas. Först när elförbrukningen sjunker så börjar laddboxen ladda bilen. 

Teckna bilförsäkring

Teckna en bilförsäkring för dina behov. Läs mer och få ditt pris.

Läs mer