Har du drabbats av översvämning eller skyfall? Läs här. 

Grus och småsten som flyger upp i farten när du kör är vanliga orsaker till stenskott. Ett stenskott kan orsaka en spricka, som i sin tur kan leda till att rutan faktiskt går sönder och behöver bytas ut. Men låt oss inte gå händelserna i förväg, det finns ett smart sätt att fixa ett stenskott i samma stund som det inträffar. Det gör du enkelt med ett stenskottsplåster, som du sätter direkt på det skadade området, på så vis förhindrar du att stenskottet utvecklas till en spricka.

Var får jag tag i stenskottsplåster?

Du kan enkelt och alldeles kostnadsfritt beställa hem stenskottsplåster från Carglass eller Ryds bilglas.

Hur gör jag om jag får ett stenskott?

Då sätter du på ett stenskottsplåster så fort du kan. Allra bäst är att ta för vana att ha några plåster i handskfacket. Om du inte har stenskottsplåster så kan du temporärt lösa det genom att sätta genomskinlig tejp över hela det skadade området. Därefter kontaktar du någon av våra samarbetspartners för att laga din ruta.

Måste jag verkligen laga stenskottet?

Det går snabbt och enkelt att laga ett stenskott, och har du minst halvförsäkring på bilen så betalar du ingen självrisk för att laga stenskott – det är alltså helt gratis.

Om stenskottet skulle sprida sig och leda till att vindrutan behöver bytas ut, tillkommer en självrisk på försäkringen på 2000 kr.

Tips!

Att reparera istället för att byta ut innebär mindre koldioxidutsläpp - ännu ett skäl att försöka åtgärda ett stenskott innan det sprider sig och hela rutan behöver bytas ut.

Granskad av

Anna Kempe Produktspecialist Motor, Moderna Försäkringar