Har oturen redan varit framme och du sitter med ett stenskott i vindrutan? Läs mer här om hur du kan åtgärda det snabbt och enkelt. Tänk på att inte vänta för länge. Under våren växlar temperaturen och får du in vatten i skadan kan det frysa på kvällen, vilket leder till att isen kan expandera och förvärra skadan.

Undvik stenskott

För att undvika att få stenskott är det egentligen bara en sak du själv kan göra och det är att hålla avstånd till andra bilar. Det är däremot inte bara bilen framför dig i samma fil du måste tänka på. Bilar som kör i filen bredvid dig kan ge dig ett stenskott när de kör om eller ligger snett framför dig och håller samma fart.

Om du vill undvika att ge andra stenskott: kör mjukt! Hastiga ändringar i hastighet och snabba rörelser ökar risken att stenar som fastnat i dina däck lossnar och skjuts bakåt. Dessutom är mjuk körning något som minskar din bränsleförbrukning, gör att du kommer fram snabbare och minskar risken för olyckor.

Upplever du att stenskotten ökat?

Det stämmer faktiskt. För 10 år sedan togs beslut om att nya bilar inte behöver stänkskärmar. Innan det fångade dessa stänkskärmar mycket av gruset som annars hade kunnat blivit stenskott. Dessutom halkbekämpas det med mer grus – och mer grus betyder mer stenskott. En av anledningarna till det ökade grusanvändandet är det minskade användandet av dubbdäck. Dubbdäck har dock tillräckligt med negativa effekter att lite fler stenskott per år är något vi helt enkelt får leva med.

Biltillverkarna har också gjort tunnare vindrutor för att minska vikten och därmed bränsleförbrukningen. Något som känns bra ända tills en liten sten som tidigare inte hade orsakat någon glasskada ger ett stenskott som kräver lagning.

Bilförsäkring

Teckna en bilförsäkring för dina behov. Läs mer och få ditt pris.

Läs mer