Det är både roligt och miljövänligt att köra elbil och elhybridbil. Elbilarna innehåller också färre komponenter än bilar med förbränningsmotorer och har därför förutsättningar att hålla bra över tid.

En elbil har en eller flera motorer, styrelektronik och ett stort batteri. Det som slits mest av dessa är batteriet.

Vad kostar ett elbilsbatteri?

I stort sett alla tillverkare har relativt lång garanti på sina elbilsbatterier, ofta över fem år. Att byta ut hela batteriet på en elbil kan kosta väldigt mycket - över 100 000 kronor. Då ett elbilsbatteri är uppbyggt av flera celler finns det dock möjlighet att byta ut ett antal celler i ett elbilsbatteri och på så sätt förlänga livslängden till ett mer humant pris. Så det är väl värt att ta hand om sitt batteri när man ska ladda sin elbil.

Vad sliter på elbilsbatteriet?

När du laddar din elbils eller elhybrids batteri och sedan tömmer det genom att köra, slits batteriet en aning. Andra faktorer som påverkar batteriets livslängd negativt är hög värme eller hur du laddar batteriet – snabbladdning sliter mer på batteriet än långsam laddning.

Hur länge håller ett elbilsbatteri?

Ett batteri slits allt eftersom det används. Man har gjort undersökningar som visar att batteriet efter 15 000 mil tappat något över 10 procent av sin ursprungliga effekt. Dock är den siffran lägre för nyare batterier, då tekniken ständigt förfinas. I dag kan man räkna med att batteriet håller i över 20 år och de flesta stora biltillverkarna ger flera års garanti på batterierna.

Så förlänger du livslängden på ditt elbilsbatteri

Ett elbilsbatteri mår som allra bäst i rumstemperatur. Om batteriet blir för varmt slits det snabbare och därför strävar man efter att batteriet ska hålla så jämn temperatur som möjligt. Ju snabbare du laddar ett batteri, desto varmare blir det. Kan du ladda din elbil i långsam takt blir batteriet inte lika varmt och håller därför längre. Laddar du hemma rekommenderar vi en laddbox för att få optimal och skonsam laddning.

Den optimala laddningsgraden för ett batteri är mellan 20 till 80 procents laddning. Laddar du det helt fullt slits det mer, och skulle batteriet laddas ur helt kan det skadas. Därför ser bilens elektronik till att batteriet aldrig kan laddas ur helt, som en åtgärd för att batteriet ska hålla så länge som möjligt. Med en laddbox hemma har du mycket goda förutsättningar för att ta hand om ditt batteri, så att du kan ladda din elbil och få maximal effekt av batteriet under lång tid framöver.

Källa:
elsakerhetsverket.se

Teckna bilförsäkring

Teckna en bilförsäkring för dina behov. Läs mer och få ditt pris.

Läs mer