Vid målning av fasad eller byta tak är det svårt att undvika att klättra på stege för att jobbet ska bli gjort. Genom att följa de här enkla säkerhetstipsen kan du undvika onödiga olyckor. 

Grundtipset är att undvika att använda stege i följande situationer:

  • Du ska hantera något med båda händerna (som borrmaskin av större modell eller bultpistol).
  • Du ska göra något som kräver att du tar i med kraft.
  • Du ska hantera något som är tungt eller stort.
  • Du ska göra något som tar lång tid.
  • Du inte kan ställa upp stegen säkert på grund av underlaget. Exempelvis kan marken utomhus ha ojämnheter eller nivåskillnader.

Om det är möjligt så använd istället en ordentlig arbetsbock i hemmet.

Kräver jobbet en stege så använd alltid en kontrollerad stege som du ställer upp med 75 graders lutning. Du säkerställer en 75 graders lutning genom att ställa dig intill stegen och mäta vinkeln med armen. När armen är böjd med armbågen intill stegen och handen är i höjd med bröstet är lutningen rätt.

Byt glidskydd när de gamla är slitna.

Måste du klättra upp med verktyg så använd verktygsbälte eller låt någon langa verktygen så du slipper bära med händerna samtidigt som du klättrar på stegen.

Vid fallolyckor skadar sig många på material som brädor, spik och liknande. Använd därför skyddskläder och skyddsglasögon för att undvika skador.

Var extra försiktig när du klättrar upp och arbetar uppe på och med tak. Det kan vara bra att använda fallskyddssele.

Ta hjälp och erbjud hjälp med att hålla i stegen när arbete ska utföras i samband med arbete på fasad och tak. Det minskar risken för fallolycka men framförallt finns hjälpen nära tillhands om någon annan olycka inträffar.

Källa: Arbetsmiljöverket 

"Porträttfoto
Eva Jarnhäll Leg. Sjuksköterska