Frihetskänslan att sätta sig bakom ratten och bara köra mot nya mål. Härligt! I år passar det extra bra att fira hemester med bilen som färdmedel. För att du ska vara helt förberedd på vad vägen än bjuder på för överraskningar har vi samlat några handfasta tips.

1. Se över din bilförsäkring

Se till att du har rätt försäkring inför bilsemestern. Gå igenom din bilförsäkring och se till att den täcker det du önskar. Några tilläggsförsäkringar som är bra att ha är:

Hyrbil

Ett hyrbilstillägg gör att du kan få ersättning för din hyrbil, medan din bil repareras på verkstad. Du får 75% av kostnaden för hyrbilen i upp till 75 dagar.

Assistans

Med ett assistanstillägg kan du få ersättning för reparation av din bil på plats, eller bärgning till närmsta lämpliga verkstad. Bra om du av någon anledning inte kan köra vidare med din bil efter en olycka eller skada.

Trafikolycksfall och krishjälp

Trafikolycksfall och krishjälp är ett tillägg som gäller alla som färdas i bilen. Det gäller om du skjutsar vänner, andras barn eller samåker. Även om du själv har en separat försäkring för dig och din familj kan det kännas skönt att veta att andra i bilen också omfattas av försäkringen.

Här kan du läsa mer om vår bilförsäkring och vad som ingår. Vill du hellre ringa oss för att kolla upp din försäkring och dess innehåll eller teckna ett tillägg? Då är numret 010-219 10 80

2. Serva bilen

Ska du åka en längre sträcka med bilen? Då kan det vara bra att göra en mindre service innan du beger dig iväg på ditt äventyr. Ge bilen rätt förutsättningar genom att kolla olja, däck, spolarvätska, torkarblad m.m. Vänd dig till din närmaste bilverkstad om du är osäker!

3. Beställ grönt kort

Ska du bila utomlands? Även om många väljer att semestra i Sverige i år på grund av coronapandemin kan utlandet locka. Om du ska åka utanför Sveriges gränser behöver du ha ett Grönt Kort, som intygar att du har en bilförsäkring. Du beställer det enkelt via Mina Sidor. Kom ihåg! Var ute i god tid eftersom kortet skickas via posten.

Vill du läsa mer om att resa utomlands?

Motormännens hemsida finns det massor av fler tips om bilsemester utomlands.

Här kan du läsa vår egen checklista för utlandsresor – med eller utan bil.

OBS! Glöm inte att kolla upp rådande reserestriktioner i och med covid-19.

4. Spara ner viktiga telefonnummer


Bärgning

Har du blivit stående med bilen? Ring väghjälpen på nummer 0771-506 500

Anmäl skada

Du kan enkelt anmäla din skada på Mina Sidor eller gå direkt till vår skadeanmälan.

Vill du hellre ringa kan du nå oss på 010-219 10 90.

På Mina Sidor kan du följa skadeärendet för din bil och här hittar du även ditt försäkringsbrev. Du loggar in enkelt med BankID.

Skada på bilruta

Får du en skada på din bilruta ska du kontakta en av våra samarbetspartners Carglass eller Ryds Bilglas så hjälper de dig så fort de kan.

Du bokar tid på:
Carglass eller på telefon 0771-151550
Ryds Bilglas eller på telefon 0771-411 411

5. Beställ stenskottsplåster

Har du fått ett stenskott som kan åtgärdas utan att byta hela rutan slipper du självrisken. Här kan du läsa mer om hur du lagar stenskott och beställa hem stenskottsplåster kostnadsfritt.

6. Skaffa ett första hjälpen-kit

Det är alltid en bra idé att ha ett första hjälpen-kit i bilen. Det går att köpa färdiga kit på de flesta apotek eller hobbyaffärer.

7. Se till att hunden har det bra i bilen

Har du hund? Självklart ska din fyrbenta bästa vän med på bilsemestern. Här är några tips du bör tänka på:

  • Lämna aldrig hunden ensam i bilen. En varm bil kan ge hunden stresspåslag och i värsta fall leda till att den avlider av värmechock.
  • Planera gärna in stopp så att hunden får frisk luft och chans att utfärda sina behov under resan.

  • Ta med leksaker för hunden att sysselsätta sig med. Men för alla passagerares trevnad – låt leksakerna vara ljudlösa!

Vill du ha fler tips vad du ska tänka på när du tar med hunden på bilsemestern? Klicka här.

Checklista för bilsemester - kom ihåg!

  • Se över bilförsäkringen och dina tillägg.
  • Serva bilen.
  • Beställ grönt kort om du ska på bilsemester utomlands.
  • Spara ner viktiga telefonnummer i din mobil så du enkelt kan ringa efter hjälp.
  • Ha stenskottsplåster med dig på bilresan.
  • Ha alltid ett påfyllt första hjälpen-kit i bilen.

Teckna bilförsäkring

Är bilen rätt försäkrad för semestern? Hos oss kan du välja mellan trafik-, halv- och helförsäkring, samt tillägg som trafikolycksfall och krishjälp.

Läs mer

Granskad av

Anna Kempe Produktspecialist Motor, Moderna Försäkringar