Hälsa på samerna vid Saltoluokta

Bli omsprungen av renar, drick vatten direkt från bäcken och tanka själen med rofyllda vidder. I ett väglöst land, i utkanten av det stora världsarvsområdet Laponia mellan Gällivare och Jokkmokk ligger fjällstationen Saltoluokta. Det är en riktig skatt bland landets fjällstationer, byggd 1918 med gammaldags charm, öppna spisar och en restaurang. Utgå härifrån och upptäck vackra leder i den storslagna naturen. En fin dagstur på totalt 6 kilometer går till sjön Pietsaure där Sirges sameby har ett sommarviste.

Länk

Testa på skärmflyg i Åre

Du tar några kliv innan marken försvinner under fötterna och ett vidunderligt landskap breder ut sig. Att testa på skärmflyg kan vara det bästa sättet att uppleva svenska fjällen på. Tillsammans med en erfaren tandempilot svävar du fram som en fågel högt över marken och får se vidder du aldrig gjort förut. I Åre finns möjlighet att både testa på tandemhopp och gå längre kurser. Njut av omgivningarna och den mysiga byn och förbered dig på ett minne för livet. 

Länk

Rid islandshäst i Idre

Att uppleva Sveriges norra breddgrader från hästryggen är ett måste. Islandshästar är trygga individer som passar även mindre erfarna ryttare. De är också vana att ta sig fram i fjällmiljö, inte minst med deras unika femte gångart, tölt. Att tölta fram mjukt, på en luddig rygg och höra hästens hovar slå mot det varierande underlaget är en svårslagen känsla. Och något du kommer vilja uppleva igen och igen. Idre fjäll erbjuder ridturer för både erfarna och mindre erfarna ryttare.

Läs mer här

Forsränning till fjälls

Ett riktigt, blött äventyr för familjer med lite äldre barn är forsränning. Känn strömmens kraft, vattnets hisnande farter och njut av orörd natur när ni tar er fram över forsen. Förbered dig på mycket skratt, blöta kläder och en upplevelse du sent kommer glömma. Och var beredd på lite träningsvärk i armarna dagen efter. 

Österdalälven i Dalarna finns snälla forsar med fokus på de minsta barnen, från 7 år. Efter turen bjuds det på fika. 

För en lite mer avancerad tur är Torneälven ett bra alternativ. Under den 7 timmar långa turen färdas du både genom lugna vatten och utmanande forsar. Stanna till för lunch på ön Puonojokk där det serveras lunch över öppen eld, kaffe och fika. 

Oavsett vilken aktivitet du väljer, glöm inte att nypa dig i armen ibland. Ta vara på varje steg och samla energi från magnifika landskap och hisnande äventyr för lång tid framöver. Och det bästa av allt - fjällen är ju ett utmärkt utflyktsmål även på vintern.  

Njut av fjällen – men glöm inte försäkringen!

För att kunna njuta ännu lite extra av fjällen kan det vara på sin plats att redan innan du beger dig iväg, se över hur du är försäkrad. Här kommer två försäkringstips du kan tänka på:

  1. Kom ihåg att hyrd utrustning eller utrustning som ingår i en aktivitet och går sönder, inte täcks av hemförsäkringen. Ett bra tips är därför att fråga uthyraren vad som gäller om något skulle gå sönder, INNAN du beger dig ut.
  2. Kom ihåg att kolla om du har olycksfallsförsäkring för just den roliga aktivitet du vill göra. Alla aktiviteter kanske inte omfattas av försäkringen. Ring oss så hjälper vi dig att kolla upp det. Du når oss på telefonnummer 010-219 10 80. Öppettider hittar du här.

Teckna personförsäkring

Är du rätt försäkrad för fjällen? Läs mer och få pris här.

Läs mer