1. Hem
  2. Moderna Försäkringar
  3. Tips och råd
  4. Hem
  5. Brandfilt - släcker små bränder snabbt

För att göra vårt hem så brandsäkert som möjligt, hur gör vi då? Jamen brandvarnare – check, en brandsläckare – nästan alltid, brandstege om du bor högt upp – kanske, men brandfilten – hur är det med den? Det är inte lika många som har brandfiltar hemma, kanske vet vi inte när, var och hur vi ska använda dem? Om så är fallet, kommer här lite bra att veta-info för att göra brandfilten till en given del för att brandsäkra ditt hem.

Fördelar

Obs att fördelarna med brandfilten inte ersätter fördelar med andra brandförebyggande saker, men den solklara fördelen som brandfilten har är att den är att den är enkel att förvara och på så sätt perfekt att ha nära till hands. Det i sin tur kan göra att du sparar värdefulla sekunder om olyckan skulle vara framme. Dessutom kräver den inga krångliga instruktioner för att använda och medför minimalt saneringsarbete till skillnad mot användning av pulversläckare.


Hur ska den användas?

En brandfilt är tänkt att snabbt slängas över en mindre brand som uppstår, i syfte att förhindra spridning. Exempel på mindre bränder kan vara en kastrull på spisen eller en gnista som hamnar i kläderna. Därför är det viktigt att brandfilten är placerad på ställen där en liten brand oftare uppstår, t ex nära spis eller eldstad. Andra bra ställen är där du ofta har levande ljus tända, kanske soffan i vardagsrummet eller på byrån i sovrummet? Häng den gärna på en väggkrok så du snabbt kommer åt den.

Fakta om brandfiltar

  • Brandfilten bör vara 120 x 180 cm för att kunna täcka merparten av en vuxen person.
  • Brandfilten ska vara av godkänt material enligt europeisk standard (SS-EN 1869).

 

Källa: Housegard