Att förhindra brand hemma är livsviktigt men tack och lov inte särskilt svårt. Här är fyra tips på produkter som ger dig tid att förhindra och möjlighet att släcka en brand i ditt hem.

Brandvarnaren – den billiga livförsäkringen

Ju tidigare du upptäcker att en brand startat desto bättre. En brandvarnare kan ge dig livsviktiga minuter att antingen släcka en brand eller sätta familjen i säkerhet. De viktigaste tipsen är att du ska ha en brandvarnare på varje våningsplan och att du kollar att batterierna är okej en gång i månaden. Varför inte kolla dem i samband med att du betalat räkningarna, till exempel?

Brandsläckare – ett måste i varje hem

Precis som brandvarnaren ska en brandsläckare finnas i varje hem. Har du flera våningsplan rekommenderas en brandsläckare per våningsplan. Placera brandsläckaren synligt i anslutning till entré eller annan utgång. Pulversläckare är det bästa valet – de är relativt underhållsfria, enkla att använda och ger stor släckförmåga. En pulversläckare på 6 kg rekommenderas av Brandskyddsföreningen till vanliga hem och fritidshus.

Brandfilt – enkel men effektiv

En brandfilt är en mycket tät filt som du kväver elden med. Tänk på att inte slänga filten på elden, utan lägg den mjukt på elden och tryck på filten med händerna – brandfilten är så tät så inte värme eller farliga gaser kommer igenom. Genom att lägga filten på och trycka släcker du elden.

Spisvakt – om du skulle glömma plattan på

En spisvakt är en anordning som håller koll på om något blir för hett eller börjar brinna på din spis. En av de vanligaste anledningarna till brand i hemmet är torrkokning – att du glömmer plattan på och att innehållet i kastrull eller stekpanna börjar brinna. Med en spisvakt så bryts strömmen, eller du får en varning innan det börjar brinna.

Källa: Brandskyddsföreningen och Housegard

Granskad av

Angelica Casny Chef Byggskador, Moderna Försäkringar