Bilen

Gör så här om du råkar ut för en viltolycka

Att krocka med ett rådjur, vildsvin eller en älg är förstås en mardröm som vi hoppas att du slipper uppleva. Här kommer några tips om vad du ska tänka på under höstmånaderna när risken för viltolyckor är som störst.

älg på vägen i gryningsljus

De tre farligaste månaderna

Oktober, november och december är de månader då flest viltolyckor inträffar. Enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet rapporteras omkring 65 000 olyckor varje år, med såväl personskador som skador på fordon. Störst risk för personskador uppstår om man krockar med en älg.

Rusningstrafik i skogen

Det är oftast i gryningen och skymningen som vilda djur tar sig över trafikerade vägar. Var uppmärksam när du ser varningsmärken för vilt och försök ha extra koll mot diken och träddungar.

Se till att synas – och ha bra sikt

Med hösten kommer mörkret, kylan och halt väglag. Det är viktigt att synas i trafiken och ett gott tips är att kontrollera att all belysning inklusive dimljusen fungerar. Under de mörka höstdagarna är det viktigt med allt ljus som du kan få från din bil, skaffa därför extralampor som du har med i bilen om någon lampa skulle gå sönder när du är på resa. Glöm inte att kontrollera torkarbladen! Byt ut dem om de är i dåligt skick och se till att det finns tillräckligt med spolarvätska i behållaren för bästa möjliga sikt i höstvädret!

Om du drabbas av en viltolycka

Skulle olyckan vara framme och du kör på ett vilt djur har du vissa skyldigheter. När det gäller ett antal djur behöver du kontakta polisen och märka ut platsen där olyckan har inträffat. Meddela polisen även om djuret inte är synbart skadat, annars riskerar du böter. Om du kört på något av dessa djur ska du kontakta polisen enligt jaktförordningen:

  • Älg
  • Rådjur
  • Hjort
  • Vildsvin
  • Björn
  • Varg
  • Järv
  • Lo
  • Örn
  • Mufflonfår

Så tar du hand om det skadade djuret

Om du kör på ett djur där det inte finns anmälningsplikt, till exempel en räv, så bör du ändå kontrollera om djuret är skadat och behöver avlivas. Var bara försiktig så att du inte skadar dig själv eller andra trafikanter. Ligger djuret mitt i vägbanan kan det också vara en fara för andra trafikanter, så det är bra att rapportera olyckan så snart det går.

Kom ihåg att du inte får ta med dig ett skadat eller dött djur, det kan tillhöra en markägare eller i vissa fall staten.

Självriskrabatt vid viltolycka

Vissa trafikanter löper större risk än andra att råka ut för viltolyckor.

– Om du bor i en del av landet där viltolyckor är vanliga kan det vara bra med en tilläggsförsäkring. Med tilläggsförsäkringen självriskrabatt sänker du självrisken med 3 000 kronor, säger Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar.

Så skaffar du ett värdefullt tillägg

Om du har Trygg-Hansas bilförsäkring kan du enkelt välja tillägget Självriskrabatt 3000 kronor eller andra anpassade skydd som du kan behöva. Det är bara att Logga in på Mina sidor och ändra på sidan Försäkringar. Om du inte har vår bilförsäkring är det enkelt att byta till oss. Teckna bilförsäkringen på webben och välj att den ska starta när din gamla går ut.

Försäkra din bil

Bilförsäkringen skyddar inte bara bilen. Även du som kör och dina passagerare får hjälp om något händer. 

Läs mer och teckna bilförsäkring