Lämna aldrig hunden i bilen
Även om det är tidigt på dagen, mulet och temperaturen inte stiger över 25 grader kan det snabbt bli plågsamt varmt i bilen. Så därför: lämna aldrig hunden i bilen, inte ens en liten stund. Eftersom hundar inte temperaturreglerar sig och svettas som vi människor gör, blir de lätt överhettade. En varm bil kan ge hunden stresspåslag och i värsta fall leda till att den avlider av värmechock. Så en enkel regel att minnas - lämna aldrig din fluffiga vän i bilen!
Hundbälte eller hundbur?
Res säkert, inte bara för hunden utan alla passagerare i bilen. Grundregeln är att hunden ska vara säkrad vid inbromsning. Här finns två alternativ: spänn fast hunden i ett hundbälte som passar på ett vanligt säkerhetsbälte. Eller installera en hundbur i bagaget eller baksätet. Tänk på att du inte får ha andra saker i buren som kan skada hunden. Oavsett vilken typ du väljer är det viktigt är att hunden ska kunna ligga, stå, sitta och vända på sig naturligt.
Rasta säkert
Planera gärna in stopp så att hunden får frisk luft och chans att utfärda sina behov under resan. Ha vatten tillgängligt så att hunden kan passa på att dricka, det finns flera bra portabla vattenskålar. Välj gärna rastplatser med skog eller grönområden. Tänk på att koppla hunden ordentligen innan du öppnar bildörren. Du vill inte behöva jaga hunden, om den rymmer i närheten av en trafikerad väg.
Packa luftigt
Se till att packa så att hunden inte kläms in för tätt mellan väskor och annat. Viktigt är också att planera din packning så att inte lufttillförseln stryps bak till hunden.
Träna hunden att åka bil
Börja gärna att vänja hunden att resa i bilen redan när den är valp. Res kortare sträckor och lär känna hur hunden reagerar i bilen. Vissa djur kan ha en känslig mage som reagerar på bilrörelser och därför uppleva yrsel eller illamående.
Här är tips på vad du kan göra om din hund lätt blir åksjuk:
- Låt inte din vovve äta senare än tre timmar innan färden.
- Se alltid till att hunden har tillgång till kallt, färskt vatten.
- Ha gärna på lugn musik i bilen, det kan hjälpa en del hundar. (Det finns till och med specifik musik som är specialkomponerad för att vara rogivande för hundar. Sök på nätet.)
- Vissa hundar är känsliga för blinkande och flimrande ljus som kan uppstå när solen lämnar skuggor över vägen. Täck för fönster med solskydd eller välj tidpunkt för längre bilresor så de påbörjas när det börjat skymma.
- Har du en hund som är väldigt orolig i bilen, ta kontakt med en veterinär för att få råd.
Ta med leksaker
Precis som småbarn kan hundar bli uttråkade i bil. Ta därför med några leksaker som hunden kan sysselsätta sig med. Men för alla resenärers trevnad – låt leksakerna vara ljudlösa.
Bind säkert
När du stannar, bind aldrig hunden i bilens stötfångare, dragkrok eller liknande. Om du plötsligt måste flytta bilen kan det sluta mycket olyckligt. Använd hellre ett träd, en lyktstolpe eller en egen markskruv som du enkelt kan borra ner i marken (den sistnämnda finns att köpa i djuraffärer).
Veterinärhjälp på resande fot
I vår hundförsäkring ingår FirstVet, där du kan få hjälp av en veterinär genom videosamtal. Ett bra sätt att få hjälp om ditt djur blivit sjuk eller uppträder ovanligt när du är på resande fot. Du kan logga in via dator, mobil eller surfplatta och boka ett möte. Sedan genomförs mötet via videosamtal och du kan filma din hund eller katt. Med FirstVets hjälp kan du få en första bedömning, behandlingsförslag och eventuellt en remiss om det skulle behövas till en specialist. Direkt efter ditt besök får du tillgång till din journal, som du enkelt kan läsa eller ta med till en klinik.
Checklista för bilsemester
Har du koll på allt inför bilresan? Här kommer vår checklista för bilsemestern så att du kan förbereda dig - och få hjälp om något händer längs vägen.