Kol eller gasol? Expertutlåtandena är många när det kommer till grillning. Och vi är inte här för att säga vad du ska välja för den bästa smaken i sommar, vi är inte experter på grillning på det viset. Däremot är vi bra på säkerhet, och med grillningen kommer ju både eld och gasol, så i den här artikeln har vi samlat våra bästa tips för en säker grillning.

Ta reda på var du får grilla

Det skiljer sig lite från dag till dag hur det ligger till med grillförbud, så håll dig uppdaterad via din kommuns hemsida.

Välj ett bra underlag

Plant underlag, så klart, så grillen inte välter, men tänk också på att du väljer underlag som inte kan börja brinna, t.ex. sten, asfalt eller sand. Om du grillar nära ett hus eller tält så dra ut grillen en bra bit från väggen. Det är också bra att ha vatten eller brandsläckare nära till hands.

Tänk på hur du tänder och släcker

Oavsett vad du använder för tändare, läs anvisningarna på paketet noga. Tumregel är att aldrig hälla bensin, alkohol eller bränsle på grillen.

När grillningen är slut för dagen är det extra viktigt att se till att grillen är helt släckt. Glöd kan finnas kvar i över ett dygn, och faktum är att just en dålig släckning är vanlig orsak till brand. Tänk på att aldrig slänga kolen i soporna, utan använd i så fall separat hink i metall.

Grilla säkert med olika grillar

Gasol: Ha extra uppsikt över bränslet, ha alltid locket på när du tänder grillen, ha alltid gasflaskan placerad bredvid grillen och stäng av både reglage och gas när du grillat klart.

Engångsgrill: Ställ din grill på plant och brandsäkert underlag, t.ex asfalt eller stenläggning, och aldrig direkt på gräs. Ha alltid vatten till hands och grilla på en plats där det är lä.

Grill på balkongen: Kolla med din fastighetsägare att det är okej att grilla på balkongen, använd en el- eller gasolgrill och grilla aldrig på en inglasad balkong.

Fem tips för säker grillning

  • Håll alltid grillen under uppsikt
  • Ställ din grill på plant och brandsäkert underlag
  • Ställ grillen på avstånd från små barn och husdjur
  • Ha vatten eller en brandsläckare till hands
  • Se alltid till att glöden är helt släckt

 

Text i samarbete med Housegard

Granskad av

Angelica Casny Chef Byggskador, Moderna Försäkringar