Trädgårdsföreningen i Linköping

Parken ligger som en centralt belägen oas i staden. Här kan du njuta av lugna promenader och upptäcka parkens alla blommor och planteringar som till stor del sköts av stadens invånare med så kallad stadsodling.

Har du med dig barn finns det en parklek med lekplats och parkgolf. Känner du dig sportig finns det tre beachvolleyplaner att spela loss på.

Att ta med mat och äta picknick i det gröna är en given aktivitet i parken, och stannar ni länge finns det flera restauranger att besöka. Läs mer.

Årstidernas park i Umeå

”En grönskande oas på Umeälvens strand” beskrivs parken som, och det stämmer mycket riktigt. Här är alla välkomna och parken är tänkt för människor att ta en paus och bara vara. Bland prunkande grönska kan du i lugn och ro strosa runt, äta din lunch eller läsa din bok i skuggan på en bänk.

Parken är utformad med återvinning och årets alla årstider i åtanke. Bland annat hittar du här ett stort antal träd, vårblommande körsbär, höstfärger och många barrväxter. I de olika planteringarna finns mer än 50 sorters perenner och ett tiotal grässorter.

Parken ligger precis vid älven och har ett flertal bryggor och kajdäck med direkt anslutning till vattnet, fantastiska platser att vila i solen på samtidigt som du lyssnar in älvens brus. Läs mer.

Botaniska trädgården i Göteborg

Parken invigdes 1923 och är en av Europas största botaniska trädgårdar och har ca 16000 växtarter uppdelat på parken och de olika växthusen.

Parken har en lång tradition av att förena trädgård med konst och varje år visas olika konstutställningar. Parken samarbetar med Göteborgs olika konstskolor och utställningarna sker både inomhus och ute i parken.

Reser du med barn finns det många guidade turer för barn att lära sig om växterna och områden inne i parken speciellt utformade för barn och deras upptäckarlust. Läs mer

Marabouparken i Sundbyberg

Chokladföretaget Marabou etablerades i stadsdelen Sundbyberg i Stockholm 1916. Under 30-talet byggdes parken i syfte att ge de anställda på Marabou en rekreationsanläggning. Staden sålde därför en bit land till Marabou med villkoret att parken skulle få användas även av allmänheten.

Parken ritades av landskapsarkitekten Sven Hermelin med idén att parken skulle vara som en motpol till urbaniseringens och industrialiseringens negativa effekter på stadsbilden. Idag kan du som besökare, förutom ströva i parken, också besöka konsthallarna med ständigt pågående utställningar. Parken vann vackraste park 2008. Läs mer

Checklista för bilsemester

Tar du bilen till Sveriges vackra parker? Här kommer vår checklista för bilsemestern så att du kan förbereda dig - och få hjälp om något händer längs vägen.

Teckna bilförsäkring

Teckna en bilförsäkring för dina behov. Läs mer och få ditt pris.

Läs mer här