ID-stöld
Här får du några råd om vad du kan göra för att undvika att någon utnyttjar dina personliga uppgifter för att t ex beställa varor i ditt namn eller ta lån. Du kan även läsa vad du ska göra om du drabbats.
Så skyddar du dig
- Ha alltid kontroll över dina id-handlingar
- Var vaksam om någon gör en kreditupplysning på dig och kontakta kreditbolaget om du inte vet varför någon tagit en kreditupplysning
- Se till att inga obehöriga kommer åt din post. Bor du i villa så sätt ett lås på brevlådan.
- Spärra obehörig adressändring hos Skatteverket här så att ingen kan komma åt din post genom att adressändra.
- Var rädd om ditt personnummer
- Lämna inte ut det på nätet
- Släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen utan att ha klippt sönder personnumret
- Läs inte upp ditt personnummer så att någon kan höra det i t ex kassakön, räck istället fram din id-handling
- Skicka inte person- eller kontouppgifter via e-post utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.
- Var rädd om informationen på din dator och mobil
- Öppna inte e-post eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.
- Använd inte ett för enkelt eller samma lösenord till olika tjänster
- Ha ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobil
- Ladda inte ner nya appar utan att ha kontrollerat om de funnits ett längre tag och fått positiva recensioner och betyg
- Om du skickar personuppgifter eller kontouppgifter på nätet så kontrollera att det sker på en säker anslutning. Detta visas oftast genom att det är ett hänglås i adressraden på webbläsaren. Samt att adressen du är på börjar med https:// (med s)
Andra saker du kan göra
- Bevaka din kreditinformation
- Några av de största kreditupplysningsföretag, bl a Bisnode och UC, har bevakningstjänster som meddelar dig när något förändras i din kreditinformation. Det kan handla om exempelvis adressändringar, fastighetsinnehav, låneansökningar och liknande. Du får dock bara information om de förfrågningar som har inkommit till det aktuella kreditupplysningsföretaget ifråga.
- Begär att få post från myndigheter och företag digitalt
- Genom Skatteverkets tjänst mina meddelanden kan du få viktig post från myndigheterdigitalt. Det finns även tjänster där du kan få digital post från både myndigheter och företag, ett exempel är tjänsten kivra.com. För båda tjänsterna krävs att du identifierar dig med bank-id vilket gör det lättare för dig att komma åt dina uppgifter, men svårare för eventuella ID-kapare. Dessutom slipper du slänga post med känsliga uppgifter i soporna.
- Spärra möjligheten att genomföra fakturaköp på nätet
- Du kan även välja att spärra ditt personnummer hos Svensk Digital Handel. Deras medlemsföretag spärrar då ditt personnummer för köp mot faktura.
Åtgärder om du blivit drabbad
- Om du får uppgifter om att någon obehörig har tagit kreditupplysningar i ditt namn eller om du blivit utsatt för ett bedrägeri har du möjlighet att kostnadsfritt spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen. Kontakta kreditupplysningsföretaget för hjälp med detta.
- Polisanmäl bedrägerier så snart som möjligt och bestrid de felaktiga fakturorna.
- Ring din bank och kontrollera dina konton
- Har du blivit av med ett id-kort eller körkort, måste du spärra det. Vänd dig till kortutgivaren (företag/myndighet som utfärdat kortet). Telefonnumret för spärr finns på baksidan av kortet, det kan vara en god idé att notera detta i förväg.
- Kontrollera att ingen har ändrat dina adressuppgifter hos skatteverket. Du kan även spärra obehöriga adressändringar där.
- Du kan även välja att spärra ditt personnummer hos Svensk Digital Handel. Deras medlemsföretag spärrar då ditt personnummer för köp mot faktura.
- Kontakta ditt försäkringsbolag om du behöver juridisk hjälp att bestrida eventuella krav eller om du fått kostnader för att återanskaffa id-handlingar.
Källa: Polisen och Svenska stöldskyddsföreningen