Birgitta Klang från Mama Mia berättar

Här berättar författaren, barnsjuksköterskan och verksamhetschefen Birgitta Klang från Mama Mia lite av allt som händer med kroppen när du är gravid samt svarar på lite av de vanligaste frågorna som kan dyka upp.

Humöret åker jojo och många känner oro… Ingen graviditet är den andra lik. Medan några tycker att det är en fantastisk upplevelse, så tycker andra att det är lite mer kämpigt. I många fall handlar det om det stora hormonpåslaget en gravid får som påverkar oss väldigt olika. Du kan bli otroligt ledsen och ibland jätteglad. Det här kan kännas jobbigt för dig och även frustrerande i och med att din omgivning inte alltid kommer förstå dig.

Oro är något som många drabbar många gravida, framför allt vid första graviditeten. Att vara orolig är naturligt, det är ju en helt ny situation för dig. Försök hitta någon att prata med, kanske en god vän, gärna någon som redan fått barn. Kanske kan du prata med någon på MVC m du har funderingar. De flesta graviditeter går ju trots allt bra! Att träna när du är gravid är väldigt bra på många sätt, och om du är orolig kan träning hjälpa dig att tänka på annat.

Förhållandet till mat är något som också påverkas av en graviditet. Även här skiljer det sig åt mellan olika individer och mellan olika graviditeter. Många kvinnor blir väldigt illamående, framför allt i början av graviditeten. Många upplever att det känns lite bättre att äta en liten bit för att dämpa illamåendet. Även sötsuget ökar för många gravida och då kan det vara bra att fylla på med frukt istället för sötsaker. Blir du väldigt sugen på något att äta så ät det, men försök att äta allsidigt så att både du och barnet får i sig allt de behöver.