Att föda för tidigt kan vara en omtumlande upplevelse där vardagliga bestyr hamnar långt ner på prioriteringslistan. Försäkringar är troligtvis inte högst prioriterade men det finns några saker som är viktiga att tänka på under graviditeten för att din bebis ska få rätt försäkringsskydd.  

Tips 1: Teckna en ordentlig gravidförsäkring

Idag blir det allt vanligare att man tecknar en gravidförsäkring. Innehållet i gravidförsäkringarna kan dock skilja sig åt och det är viktigt att du ser över vilket skydd som faktiskt finns i försäkringen.

De flesta gravidförsäkringar övergår i en barnförsäkring men många bolag har som krav att barnet först måste genomgå en hälsoprövning. Vid en tidig födsel kan försäkringsbolagen därför vilja vänta en tid innan de kan bevilja en barnförsäkring. 

På Moderna Försäkringar erbjuder vi barnförsäkringen utan hälsoprövning om ni tecknat vår gravidförsäkring. Med Gravid Large kan du därför försäkra ditt barn utan hälsoprövning redan från start även om det föds för tidigt. 

Tips 2: Betala din gravidförsäkring tidigt

Teckna och betala din försäkring så tidigt som möjligt under graviditeten. När försäkringen är betald täcks sådant som kan dyka upp på KUB-test eller vid rutinultraljudet (RUL).

Tips 3: Be en närstående påminna om barnförsäkringen

Det är viktigt att veta att gravidförsäkringen inte automatiskt övergår till en barnförsäkring. Du har 14 dagar på dig efter att barnet är fött att tacka ja till barnförsäkringen och då behöver barnet inte heller genomgå en hälsoprövning.

Skulle bebisen ha bråttom att komma ut och födas före vecka 37 (vilket är veckan som erbjudandet når er) så måste du alltså komma ihåg att ni har 14 dagar på er att tacka ja.

Vid en tidig födsel kommer din vardag troligtvis förändras mycket. Ett tips är därför att du utser en person i din närhet som får ta ansvar för att påminna dig om barnförsäkringen om du skulle föda för tidigt.

 

Slutligen är det viktigt att komma håg att neonatalvården i Sverige är världsledande. Dessutom går det att få stöd och information hos Svenska Prematurförbundet som arbetar för att stärka de för tidigt födda barnens röst i samhället genom information, opinionsbildning och föräldrastöd.

07 nov 2019
Eva Jarnhäll